Sammenlignet med samme måned i fjor falt nyboligsalget med 11 prosent i februar. Igangsettingen steg med to prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det viser Boligprodusentenes rapport for salg og igangsetting av nye boliger i Norge, lagt frem tirsdag.

– Fortsatt på et høyt nivå

– Hadde vi fått lagt ut et veldig godt prosjekt i februar, ville nok salget sette annerledes ut, så dette er nok krusninger. Salget er fortsatt på et høyt nivå. Hittil i år har vi et salg tilsvarende fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Siste 12 måneder viser salget en vekst på 15 prosent sammenlignet med foregående 12 måneder.

Igangsettingen viser en økning på 23 prosent i årets to første måneder, ifølge Jæger.

Syv prosent av solgte leiligheter hittil i år er på ferdigstilte leiligheter, 33 prosent er i prosjekter under produksjon, mens resterende 60 prosent er i prosjekter som skal igangsettes i 2017.

– Dette viser at det god sammenheng mellom det som selges og igangsettingen av leiligheter, sier Jæger.

Ser to faktorer som fyrer opp

Jæger sier det fortsatt er press i Oslo, og ser to faktorer som fyrer opp markedet for mindre leiligheter i Oslo.

– Det har vært så sterk prisvekst ser vi at det er blitt enda større press på toromsleiligheter. Det samme gjelder det nye kravet om at man maksimalt får låne fem ganger inntekt, sier Jæger.

Dermed er det flere som må holde seg i den rimeligere enden av boligmarkedet, påpeker Jæger.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.