Tidlig i desember la Eiendom Norge frem prognoser for boligprisene neste år. Bransjeforeningen venter en ytterligere vekst i prisene på ni til elleve prosent i 2017. 

Samtidig understreket administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge at usikkerhetsmomentet i prognosene var hva finansminister Siv Jensen ville gjøre med boliglånsforskriften.  

Bare en knapp uke etter at Eiendom Norge la frem sine prognoser, la Jensen frem nye boliglånskrav. Kravene er spesielt rettet mot å dempe den sterke prisveksten som har vært i Oslo-markedet det siste året. (Se faktaboks) 

– Etter vårt syn endrer de nye kravene om ikke større lån enn fem ganger inntekt, avdragsplikt, mindre fleksibilitetskvote og egne regler for kjøp av sekundærbolig i Oslo, spillereglene i boligmarkedet, skriver Dreyer i en oppdatering fra Eiendom Norge fredag. 

Han understreker at det nå vil bli vanskeligere å få boliglån. Samtidig opplyser Dreyer at han ikke ser bort ifra at Eiendom Norge vil bli nødt til å revidere ned prognosen for 2017 allerede tidlig på året neste år, fordi forskriftsendringen vil ha effekt på boligprisutviklingen. 

Overrasket over egne Oslo-regler 

– Vi er overrasket over at det kommer egne regler for Oslo og hvor betydelig innstramningen er, på sekundærboligmarkedet spesielt. Det er synd at det er nødvendig, men det er nok det, sa Dreyer til DN like etter at Jensen la frem boliglånskravene. 

Dreyer var da usikker på hva som blir effekten på boligprisene av de nye boliglånskravene.

– At det vil ha en dempende effekt er jeg helt sikker på, men hvor stor den blir er usikkert. Jeg har en mistanke om at effekten blir ganske stor, og at dette vil dempe presset i markedet mye, sa han.

Venter du med å selge boligen av redsel for å ikke finne en ny? Eller har du solgt boligen din og sliter med å få kjøpt ny i dagens marked?

Da vil DN gjerne snakke med deg i forbindelse med en artikkel. Send en e-post til kathinka.hartwig@dn.no

Tror rente og nybygging trumfer krav 

Administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen mener på sin side at det er rentenivå og nybyggaktivitet som vil dominere prisutviklingen i boligmarkedet. 

– I og med at det er rentesettingen som biter og som trumfer alle andre tiltak, tror vi ikke doseringen av de andre elementene er tilstrekkelig til at det blir noen bråbrems, sier han i en oppdatering om boligmarkedet. 

Laugen mener imidlertid at den nye boliglånsforskriften vil ha en viss effekt. 

– Å gå fra null i avdrag til 2,5 prosent for alle som tar opp nye boliglån med samlet lånebehov mellom 60 og 70 prosent har betydning. Det er det samme som en renteoppgang på 3,3 prosentpoeng, skattefradrag hensyntatt, sier han. 

Uenighet om kravene 

Flere DN har snakket med er uenige om hvilken effekt Jensens nye boliglånskrav vil ha på boligmarkedet. Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener at kravet om 40 prosent egenkapital på kjøp av sekundærbolig i Oslo kun vil føre til at investorer flytter seg til andre steder. 

– Det er helt latterlig å innføre spesialregler for Oslo fordi kommunen ikke klarer å regulere nok tomter. Det betyr jo bare at investorene tar pengene sine og putter i andre markeder. Plutselig blir det mye mer interessant å kjøpe utleiebolig i nabokommunene til Oslo da. Det er det som blir effekten av det, sa han etter at kravene kom. 

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN venter at de nye kravene vil føre til enda høyere prisvekst på kort sikt, fordi boligkjøpere vil skynde seg å bruke finansieringsbevisene som er gitt før kravene trer i kraft. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Miguel Sørholts liv i Miami: Velger fra øverste hylle
Miguel Sørholt tok med seg familien og flyttet til Florida. Her får han gitt barna en helt annen skolehverdag enn i Norge.
05:53
Publisert: