Onsdag la finansminister Siv Jensen frem ny boliglånsforskrift som blir gjeldende fra 1. januar 2017. 

Den nye forskriften innebærer blant annet at det blir strengere boliglånskrav i Oslo. De som skal kjøpe sekundærboliger i Oslo må legge 40 prosent egenkapital på bordet. Ikke 15 prosent som i dag. 

I dag får banken fravike utlånskravene i ti prosent av nye utlån hvert kvartal.

Fra nyttår får bankene som gir lån til kjøp av bolig i Oslo fravike utlånskravene i åtte prosent av nye lån eller inntil ti millioner kroner per kvartal.

Samtidig innebærer forskriften en maksimal gjeldsgrad, slik at det ikke vil gå an å ha mer lån enn fem ganger bruttoinntekt. 

«Ekstrem pågang etter finansieringsbevis» 

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN tror den nye forskriften fører til at folk vil skynde seg å med få skaffe finansieringsbevis nå før nyttår, etter som den nye forskriften gjelder fra 1. januar 2017. 

–  Det har vi merket tendensen til allerede. Det har vært en ekstrem pågang etter finansieringsbevis, sier Reite til DN. 

Et finansieringsbevis varer gjerne i tre eller seks måneder. Derfor tror Reite at forskriften ikke vil ha en dempende effekt på boligprisveksten før om en stund. 

– Vi kan få en ekstra «prisboost» på kort sikt. Det kan to noen måneder før forskriften får full effekt, sier Reite. 

«Bare å åpne butikken» 

Administrerende direktør Bård Schuman i Selvaag Bolig tror det kan bli mange som kaster seg inn i boligmarkedet før forskriften trer i kraft før nyttår.

– Det er bare åpne butikken nå skjønner jeg. Du skal ikke se bort ifra at det er en del utbyggere som legger ut boliger nå før jul som de ellers ville ventet med til over nyttår, sier Schuman.

Han mener problemet i Oslo er tilbudssiden, ikke kjøpersiden.

– Det jeg er opptatt av er at dette skaper ikke flere boliger og vil ikke gjøre noe med boligprisene, sier Schumann.

Kan gi en siste ekstra boom før nyttår 

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren tror også det vil bli kamp om de få boligene som nå er til salgs i Oslo. Onsdag ligger det 638 bruktboliger til salgs i Oslo på finn.no. På den samme dagen i fjor lå det 1015 bruktboliger til salgs i Oslo. 

– Det er ikke mange dagene igjen og det er lite boliger ute, men det kan absolutt hende at det vil gi en siste ekstra boom før nyttår, for dette er dramatiske grep, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Hun mener innstramningen i avdragsfrihet først og fremst vil ramme folk i etableringsfasen.

– Det som er litt synd med akkurat det er at det ofte angriper de som er i etableringsfasen der likviditeten er strammere i de årene man er i den fasen og gjør det enda vanskeligere for den gruppen, og igjen det er ikke de som drar boligmarkedet, så jeg skulle gjerne sett at det ikke kom som et ekstra tiltak, sier Meier.

Lite utbud 

 Partner og eiendomsmegler Tom E. Johnsen i Sem & Johnsen påpeker at tiltakene vil kunne ha en dempende effekt på Oslo-markedet, men hvor stor er høyst usikker.

Han heller også kaldt vann i blodet på dem som håper på å sikre seg bolig i Oslo før reguleringen trer i kraft ved årsskiftet.

– Det er bare så lite å få kjøpt nå, sier Johnsen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Telenor bekrefter konfliktene på kryptisk vis
Eva Grinde kommenterer etter Telenor sin pressekonferanse om konfilktene og veien fremover.
02:10
Publisert: