Tallet er én. Det er antallet ferdigstilte usolgte leiligheter AF-gruppen hadde i utgangen av tredje kvartal.

– Leiligheten ligger på Spikkestad i Røyken kommune. Der hadde vi et boligprosjekt som ble ferdig for ett år siden. Leiligheten som står usolgt har vi leid ut, sier konserndirektør Andreas Jul Røsjø i AF-gruppen.

Entreprenørkonsernet hadde i siste kvartal eierinteresser i boligprosjekter med totalt 308 som gjenstår å selge. AFs andel var 127, hvorav totalt en ferdigstilt leilighet var usolgt mot syv ved samme tidsrom i fjor.

Røsjø understreker at selskapet ikke har satt ned prisen på leiligheter for å få dem solgt.

– Nei, ikke en eneste én har vi gjort det med. I vanskelige tilfeller la vi inn noe ekstra kvaliteter for å få dem solgt. Men dette var for en stund siden, da markedet var litt tregere.

«Går tregere og tregere»

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret ser nye trender i boligmarkedet. Nyboligsalget har flatet ut, og det tar stadig lengre tid å selge bruktboliger.

– I oktober tok det 43 dager i snitt å selge en bruktbolig. Det går tregere og tregere. Boligkjøpere får stadig mer å velge mellom. Nå kan man gå på mange visninger før man tar en avgjørelse. Og hvis man legger inn et bud, kan man være den eneste budgiveren. Nå er boligmarkedet slik man ønsket det for to år siden med god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er godt nytt for førstegangskjøpere.

Macic viser også til at antallet boliger som ble lagt ut på markedsplassen Finn.no økte med ti prosent i forrige måned.

– Det er den sterkeste økningen siden finanskrisen.

– Vil det si at det nå lønner seg å selge en bolig før man kjøper en ny?

– Ja, det ville jeg ha gjort. Enten så tar det lang tid, eller så må man godta en lavere pris. En kollega har eksempelvis prøvd å selge en sentralt beliggende leilighet i Oslo siden i våres, men har ikke fått tilslag ennå. Nå har vedkommende gått litt ned i pris.

Sjeføkonomen understreker at selv om entreprenørene får solgt nye leiligheter, kan spekulanter medføre at boligene kommer ut igjen på markedet.

– Etter skatteendringene og økt krav til egenkapital ved kjøp bolig nummer to, har de mindre pengesterke gått ut av markedet, mens de mer pengesterke har fortsatt investert i boliger for å få gevinst ved salg når boligene blir ferdige. Jeg tror det vil komme flere nye leiligheter ut på markedet som følge av at profesjonelle aktører kjøpte dem før de ble bygget, sier Macic.

«Sagt nei til»

Ledelsen i AF-gruppen har prøvd å holde boligspekulantene på avstand.

– Vi har tidvis opplevd at investorer har ønsket å kjøpe hele byggetrinn, sier konserndirektør Andreas Jul Røsjø i AF-gruppen. Her ved utbygging rundt Lillogården i Nydalen i Oslo, hvor selskapet så langt i år har solgt opp mot 100 boliger.
– Vi har tidvis opplevd at investorer har ønsket å kjøpe hele byggetrinn, sier konserndirektør Andreas Jul Røsjø i AF-gruppen. Her ved utbygging rundt Lillogården i Nydalen i Oslo, hvor selskapet så langt i år har solgt opp mot 100 boliger. (Foto: Nicklas Knudsen)

– I en del prosjekter har vi lagt inn en resalgsklausul i kjøpekontraktene slik at boligkjøpere ikke kan videreselge leilighetene mens de er i produksjon. Det gjorde vi for å motvirke boligspekulasjon. Vi har tidvis opplevd at investorer har ønsket å kjøpe hele byggetrinn, men dette har vi sagt nei til. Da mister vi kontrollen. Men vi må ta høyde for at det er de som kjøper leiligheter og som selger dem etter ferdigstillelse, sier Røsjø.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at «markedet i Stor-Oslo er nå preget av forsiktig optimisme blant boligkjøpere», og viser til at salgsgraden i prosjekter som er igangsatt er på 72 prosent.

– Det er et høyt tall. Vanligvis er salgs-graden mellom 50 og 60 prosent ved igangsettelse av boligprosjekter.

AF Gruppens eiendomsdivisjon oppnådde et resultat før skatt på 79 millioner mot åtte millioner ved tilsvarende periode i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

MDGs Lan Marie Bergs neste mål: Gjøre lastebilene i Oslo elektriske – og få noe av varetransporten over på sykkel
02:06
Publisert: