I januar i år ble det solgt 223 nye boliger i Oslo, mot 137 i januar 2018, viser nye tall fra DNB Eiendom Nybygg.

– Dette er en konsekvens av at det både er lansert flere nye prosjekter og at markedet er mye bedre enn i store deler av 2018. Vi har også godt salg i prosjekter som er lagt ut for salg tidligere, sier leder Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom Nybygg.

Mens prisene i bruktmarkedet fikk en viss stigning i løpet av fjoråret, har prisene på nybygg stått på stedet hvil.

– Dermed får du mer nybygg for pengene nå enn for et år siden, sier Skjelvan, som ser flere investorer i markedet enn tidligere.

– Investorene er tilbake i nybyggmarkedet. De var helt borte i 2018, men nå har vi sett flere tilfeller der investorer kjøper for ren utleie, sier Skjelvan.

Flere andre aktører venter at utbudet av nyboliger skal falle betraktelig inn mot årsskiftet,

– Men ut fra salgsnivåene vi ser nå, kan vi få en knapphet allerede til høsten, sier Skjelvan.

«Trenden har tydelig snudd»

Også nyboligmegleren Røisland & Co. merker økt interesse for nye boliger.

– Nå ser vi bra oppmøte på nyboligvisninger i Oslo. Det virker som folk føler seg trygge på at markedet skal være i balanse og at det er greit å kjøpe nå. Salget er merkbart bedre så langt i år sammenlignet med fjerde kvartal i fjor, sier partner Mikkel Røisland i Røisland & Co., som jobber med utvikling og salg av nye boligprosjekter.

Han fører nøye oversikt over alle nye boligprosjekter i hovedstaden.

Ifølge nyboligmegleren er varelageret for nye boliger Oslo nå på vei ned.

– Ikke veldig mye, men trenden har tydelig snudd. De siste tre halvårene er det blitt lagt ut færre nye enheter enn det er blitt solgt i markedet, ifølge Røisland.

– Da vi gikk inn i 2019, lå det 1785 nye boliger ute for salg i Oslo. Det er fortsatt et bra volum, men på samme tid i fjor lå det cirka 2000 boliger ute for salg, sier Røisland.

Dyrt å bygge

Når det legges ut nye boligprosjekter for salg, må normalt 60 prosent av boligene selges før man vedtar bygging og utviklerne henter inn priser fra entreprenører som skal bygge.

– Vi registrerer at entreprenørene alltid ligger litt etter med sine priser. Nå priser de veldig høyt på nye prisforespørsler. Faren er da at utviklerne ikke klarer å regne hjem prosjektene sine, slik at de ikke kan gå ut med disse selv om de er ferdigregulert, sier Røisland.

Entreprenørene jobber nå på spreng med å bygge boligprosjektene som ble solgt i 2016.

– Dette kan gi to utslag med likt resultat: Enten kommer det enda færre boliger ut i markedet, eller så må utviklerne sette opp prisen i nye boligprosjekter, tror Røisland.

Mikkel Røisland i Røisland & Co. tror utbudet av nye boliger vil holde seg høyt gjennom 2019.
Mikkel Røisland i Røisland & Co. tror utbudet av nye boliger vil holde seg høyt gjennom 2019. (Foto: Per Thrana)

«Volumet faller»

Røisland venter at volumet og utbudet av nye boliger vil holde seg høyt gjennom 2019.

– Videre er det fortsatt en god del å selge i prosjekter som ligger ute. I tillegg blir det ferdigstilt en del boliger som ble solgt for halvannet år siden, og en del av disse boligene kommer nok ut for resalg. Men mot slutten av 2019 og inn i 2020 kommer man til å merke at volumet faller, og da blir presset deretter, sier Røisland.

I slutten av januar hadde Obos salgsmøte for de 46 leilighetene i første byggetrinn i prosjektet Middelthunet på Majorstuen i Oslo. 44 av disse er nå solgt. Kun en leilighet til 39,3 millioner kroner og en til 95 millioner kroner er igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Camilla Stoltenberg: –Er forventet at kjønnsforskjellene vil fortsette å øke de neste 20 årene. Her er ett av tiltakene hun vil ty til for å bekjempe utviklingen
01:50
Publisert: