Mange har benyttet det svært hete boligmarkedet i Oslo til å investere i utleiebolig. 

Nå setter finansminister Siv Jensen på bremsene. 

I den nye boliglånsforskriften som ble lagt frem onsdag vil de som skal kjøpe en bolig nummer to i Oslo etter nyttår bla opp 40 prosent egenkapital. 

: Skal du kjøpe en sekundærbolig til tre millioner kroner, må du før nyttår ha 450.000 kroner i egenkapital før du får lån i banken. Etter nyttår – altså om to uker – må du for den samme leiligheten ha 1,2 millioner kroner spart opp – eller skaffet på annen måte.

Jensen gjør dette for å lette boligjakten for førstegangsetablere. 

– Det er en ærlig sak å investere i bolig nummer 2to, tre og fire hvis man har kapital til det, men det bidrar til høyere press i budrundene og spekulasjon. Det gjør det mer krevende for dem som skal kjøpe bolig rett og slett, sier Jensen. 

Venter ikke noe rush

Den nye forskriften trer ikke i kraft før 1. januar. Jensen tror ikke strengere egenkapitalkrav vil føre til et rush til bankene for å låne til bolig nummer to. 

– Jeg er ikke bekymret for det. Det er ikke noe grunnlag for det. Jeg tror disse endringene vil oppfattes som rimelige, men nødvendige for den tiden vi er i, sier hun. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Telenor bekrefter konfliktene på kryptisk vis
Eva Grinde kommenterer etter Telenor sin pressekonferanse om konfilktene og veien fremover.
02:10
Publisert: