– Kraftige stimulanser gjennom rentekutt og oppmykning av boliglånsforskriften er nok hovedårsaken til boligprisstigningen, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Alle spådommer om totalhavari i boligmarkedet er de siste månedene gjort til skamme.
Etter rekordoppgangen i mai, steg også boligprisene i juni langt mer enn normalt for en junimåned, ifølge den landsomfattende bruktboligrapporten, lagt frem av Eiendom Norge fredag. Flere steder på Østlandet, Oslo inkludert, hadde tidenes juniprisvekst.
I et forsøk på å begrense koronaepidemiens negative effekter på norsk økonomi vedtok Finansdepartementet 23. mars å øke fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften til 20 prosent.
Vanligvis har bankene kun anledning til å være rausere enn boligforskriften tilsier i ti prosent av lånesøknadene hvert kvartal.
– Den midlertidige endringen i boliglånsforskriften er blitt forlenget ut tredje kvartal, og det virker usannsynlig at den skal forlenges igjen. Mange skynder seg nå for å få kjøpt bolig mens oppmykningen gjelder, sier Macic.
De viktigste punktene i forskriften er av folk maksimalt får låne fem ganger inntekt, og må ha 20 prosent egenkapital når de skal kjøpe bolig.
Tilbake til normalen
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets er ikke overrasket over den kraftige boligprisveksten.
– Veksten er som vi hadde ventet. Vi ser også at årsveksten er tilbake til der den var før koronakrisen, sier Due-Andresen.
De siste 12 månedene har boligprisene steget 3,5 prosent på landsbasis og 5,4 prosent i Oslo.
I juni ble det solgt 11.342 boliger i Norge, noe som er 14,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 49.319 boliger i Norge, noe som er 1,7 prosent færre enn på samme tid i 2019.
– Når vi ser på antall solgte boliger og antall lagt ut for salg, ser vi at aktiviteten har tatt seg godt opp. Antallet boliger som er lagt ut for salg og omsatt er høyere enn i fjor på samme tidspunkt. Her ser vi at boligmarkedet har kommet seg godt tilbake fra korona, sier Due-Andresen.
Hun tror den lave renten har spilt en vesentlig rolle.
– Den lave renten har nok hatt en betydelig virkning på boligmarked. Det vi ser er at mange begynner å komme seg tilbake til normalen etter en tid preget av usikkerhet. Flere tenker nok at det nå er trygt å kjøpe og selge bolig igjen, sier Due-Andresen.
To scenarioer
Hvordan boligmarkedet vil utvikle seg videre er avhengig av utviklingen av koronaviruset, mener Macic i Prognosesenteret. Hun mener markedet derfor står overfor to ulike scenarioer.
– Om vi må stenge ned samfunnet på nytt og opplever økning i arbeidsledigheten igjen, vil nok prisene synke mer enn de gjorde nå i mars. Det vil da være umulig å senke styringsrenten med 1,5 prosentpoeng igjen. Hvis dette skjer vil de negative effektene for boligmarkedet kunne bli større enn i vår, påpeker Macic.
Hun forklarer at om smitten i Norge fortsetter å synke vil tallene imidlertid se annerledes ut.
– Da vil arbeidsledigheten fortsette å falle og vi vil se økende prispress utover året. På høsten faller vanligvis prisene, mens i dette scenarioet vil de nok falle noe mindre enn normalt, sier sjeføkonomen.
Hun tror ikke den midlertidig rausere boliglånsforskriften vil fortsette inn i fjerde kvartal med mindre vi får en ny krise.
– Vi tror det vil bli færre boliger til salgs, ettersom salg og igangsetting av nye boliger avtar. Så vi vil nok se at det tilføres færre boliger på markedet om en to års tid, sier Macic.
Frykter ukontrollert prisvekst
Eiendom Norges juni-rapport viser sterkest 12 måneders vekst i Oslo med en oppgang på 5,4 prosent, mens Stavanger med omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en nedgang på 0,6 prosent.
På det mørkeste i mars tok administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund høyde for et større omsetningsfall og en svakere prisutvikling enn normalt.
– Vi hadde ikke forestilt oss den utviklingen vi nå ser, sier Geving.
Ettersom koronaen er under kontroll og arbeidsledigheten har falt, konstaterer han at det kraftige rentefallet trumfer negative drivere i boligmarkedet.
– I denne situasjonen er vi alvorlig bekymret for at vi kan få en ny periode med ukontrollert prisvekst, særlig i Oslo-regionen hvor det er i ferd med å bygges opp nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel, sier Geving.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.