Siden midten av oktober er det solgt 291 nye boliger i Oslo, mot 373 i forrige tomånedersperiode. Samme periode i fjor ble det solgt 217 nye boliger.

I 2016 ble det solgt 985 nye boliger fra midten av oktober til midten av desember.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert fredag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

Fall over hele Østlandet

Siden midten av oktober er det solgt 1.239 nye boliger på Østlandet, dette er 21 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode.

Selv om salget på Østlandet er 4 prosent høyere enn på samme tid i fjor, ble det solgt flere nye boliger i samme periode i både 2014, 2015 og 2016.

Salget på Østlandet siden oktober utgjør 16 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er ett prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor, men fire prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, ifølge rapporten.

Det sterkeste salget finner man i Hedmark med en salgstakt på 24 prosent. Svakest er Oppland med 12 prosent.

Siden sist telling har 1.482 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Salgstakten blant disse boligene var 27 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 33 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

I løpet av siste tomånedersperiode ble byggearbeidene igangsatt for 831 boliger på Østlandet.

Det er nå 6.614 usolgte boliger på Østlandet, mot 6.473 i oktober.

I Oslo er det nå 1874 usolgte boliger, mot 1898 i forrige tomånedersperiode, ifølge rapporten.

Forskjellen fremkommer ved at 1.482 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1.239 er blitt solgt. I tillegg har 102 boliger enten blitt midlertidig stanset eller kansellert.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 62.000 kroner per kvadratmeter. Det er syv prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 82.800 kroner. Hedmark ligger lavest med 43.500 kroner.

«Stabilt svakere» salg på landsplan

På landsplan er det siden midten av oktober solgt 2.436 nye boliger. Dette er 12 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 5 prosent flere enn samme periode i fjor. Nyboligsalget har vært stabilt svakere de siste to årene sammenlignet med det gode salget i 2015 og 2016, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Salget siden oktober utgjør 15 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er to prosentpoeng høyere enn på samme tid i fjor, men to prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode.

Det sterkeste salget finner vi i Nord-Norge med en salgstakt på 18 prosent, ifølge rapporten. Deretter følger Østlandet med 16 prosent, Midt-Norge med 15 prosent, Vestlandet med 13 prosent og Sørlandet som er svakest med kun ni prosent.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.