Salget av nye boliger her til lands fortsetter nedturen. Siste to måneder har det blitt solgt 2211 nye boliger på landsbasis – ti prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og hele 41 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert fredag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

«Hoper seg opp»

Beholdningen av usolgte boliger fortsetter å øke på Østlandet.

– Vi får et stadig større gap hvor salget fortsetter å falle mens det hoper seg opp med usolgte boliger, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Økningen er særlig sterk i Oslo, hvor antall ledige boliger har økt med over 300 prosent siden desember 2016.

Nå er det 2104 usolgte nye boliger i Oslo, mot 1785 i oktober. Tilsvarende rapport fra desember i fjor viste at det da var 523 usolgte nye boliger i Oslo.

Fra midten av oktober til midten av desember ble det solgt 185 nye boliger i Oslo mot 826 samme periode i fjor.

– Dette er en veldig kraftig nedgang. Men vi må huske på at det var et veldig høyt tall i desember i fjor, sier Benedictow.

«Stadig skumlere»

Bruktboligprisene i Oslo har falt 10,5 prosent fra toppen i april.

– Når folk ser at bruktboligprisene faller markert, blir det stadig skumlere å gå inn i et nyboligprosjekt som blir levert et godt stykke inn i fremtiden. Da kan jo prisene i bruktboligmarkedet ha falt enda mer, sier Benedictow.

Han har fortsatt ikke registrert noe fall i nyboligprisene, men ser at de nå flater ut.

– Det er grunn til å forvente at nyboligprisene må ned for at utbyggerne skal å sluttsolgt prosjektene sine, sier sjeføkonomen.

Nå risikerer man også at prosjekter ikke blir noe av fordi utbyggerne ikke får til nok forhåndssalg til å starte byggingen, mener Benedictow.

– Våre prognoser tilsier at bruktboligprisene skal fortsette å falle gjennom neste år. Men det aller meste er unnagjort til sommeren. Men jeg tror ikke vi vil få en ny prisoppgang på bruktboliger før ut i 2019, sier Benedictow.

Administrerende direktør Thor Eek i NBBL tror bruktboligprisene snur neste år.

– NBBLs hovedscenario er at markedet bedrer seg i løpet av 2018, kanskje allerede til våren. Når markedet først snur, kan boligprisene overraske positivt, skriver Eek i en melding.

40 prosent færre salg

Siden midten av oktober er det solgt 1.129 nye boliger på Østlandet. Dette er 9 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, og mer enn en halvering fra samme periode i fjor.

Salget på Østlandet siden oktober utgjør 15 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er tre prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, og hele 25 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

Salget er sterkest i Buskerud med en salgstakt på 25 prosent. Svakest er Oslo vest/sentrum med 4 prosent.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 58.000 kroner per kvadratmeter. Det er 9,8 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 92.600 kroner. Oppland ligger lavest med 41.400 kroner.

Totalt har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 7.281 nye boliger på Østlandet i 2017. Dette er hele 40 prosent færre enn rekordsalget i fjor.

Svakt nyboligsalg over hele landet

I 2017 har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 14.449 nye boliger over hele landet. Det er 30 prosent færre enn i 2016 og 14 prosent færre enn i 2015.

Nyboligsalget har vært særlig svakt i andre halvår av 2017, ifølge rapporten.(Vilkår)