Siden midten av desember i fjor er det solgt 1.373 nye boliger på Østlandet. Dette er 41 prosent færre enn det svært gode salget forrige tomånedersperiode, og 16 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

– Få nye prosjekter

– Nedgangen i salget på Østlandet henger sammen med at få nye prosjekter har kommet på markedet siden sist, skriver seniorøkonom Bjørn Gran i rapporten.

Samfunnsøkonomisk analyse inkluderer disse fylkene i sin måling av regionen Østlandet: Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Østfold, Hedmark og Oppland.

Selv om utbudet av nye boliger i Oslo er det tredje laveste som Samfunnsøkonomisk analyse har målt, har utbudet i hovedstaden økt fra 443 boliger i desember i fjor til 625 i februar.

I februar 2016 var det 932 nyboliger på markedet i Oslo, og for to år siden var det 1105 usolgte nyboliger på markedet, ifølge Gran.

Prisstigning på nye boliger

Det er nå 3142 usolgte boliger på Østlandet, mot 3597 i desember. Bare 918 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling. Beholdningen av ledige boliger fortsetter dermed å falle, ifølge rapporten.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 53.300 kroner per kvadratmeter. Det er 5,7 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 84.200 kroner. Hedmark ligger lavest med 38.500 kroner, ifølge rapporten.

På landsbasis er det de siste to månedene solgt 2601 nye boliger. Det er 30 prosent færre enn det svært gode salget forrige tomånedersperiode, og 8 prosent færre enn samme periode i fjor, skriver Gran i rapporten.

Tidligere denne måneden rapporterte Boligprodusentenes Forening om gode tall for igangsetting og salg av nye boliger.

I tidsrommet februar 2016-januar 2017 ble det gitt igangsettingstillatelse til 37.100 nye boliger. Det er en økning på 20 prosent fra foregående tolvmånedersperiode, viser tall lagt frem av Statistisk sentralbyrå torsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.