Aktiviteten i boligmarkedet var normal frem til torsdag i forrige uke, men i helgen var det lavere aktivitet enn normalt.

Det viser omsetningstall for boligmarkedet så langt i mars, lagt frem av tall Eiendom Norge og Eiendomsverdi tirsdag.

Eiendom Norge er eiendomsmeglerforetakenes interesseorganisasjon, mens Eiendomsverdi formidler eiendomsdata, og utarbeider blant annet prisstatistikk.

Samtidig understreker Eiendom Norge at det både selges og legges ut nye boliger for salg.

Det var like mange boliger tilgjengelig i markedet i slutten av forrige uke som på samme tid i fjor, ifølge Eiendom Norge.

Sist uke ble det solgt 1737 boliger her til lands mot 1891 boliger i tilsvarende uke i 2019.

I Oslo ble det solgt 350 boliger sist uke mot 404 tilsvarende uke i 2019.

Fallende prisantydning

Hittil i år har solgtprisen ligget godt over prisantydningen. Men fra og med torsdag i forrige uke endret dette seg. Så i sum endte solgtprisen i uke 11 akkurat på prisantydning.

– Dette er etter vårt syn ikke uventet, da tiltakene legger betydelige begrensninger på nordmenns bevegelsesfrihet i samfunnet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i pressemeldingen.

Har ikke gått i dvale

– Samtidig er det viktig å understreke at boligmarkedet foreløpig ikke har gått inn i en dvale. Vi tror også at det vil være behov for en viss aktivitet i boligmarkedet, selv om vi bekjemper viruset, sier Lauridsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund har også foretatt en fersk måling av boligmarkedet. En spørreundersøkelse forbundet utførte blant landets eiendomsmeglere mandag viser at aktiviteten er på vei ned.

– Selgere og kjøpere påvirkes av unntakstilstanden som koronaepidemien har ført til. Så aktivitetsnivået i boligmarkedet er fallende, sier administrerende direktør Carl O. Geving i

Norges Eiendomsmeglerforbund.

Spørringen foretatt blant eiendomsmeglere over hele landet at en del fortsatt ikke er blitt berørt i særlig grad.

– Men den største andelen sier at nå er det noe på gang. Flere avlyser salget og færre kommer på visning. Disse svarene gjelder jo visninger og salg som har vært planlagt en stund. Derfor tror jeg enda flere vil avlyse visninger og utsette salg fremover. Det er klart at aktivitetsnivået er fallende, sier Geving.

– Hvordan tror du prisene vil utvikle seg i tiden fremover?

– Det tjener ingen å spekulere i hvordan boligmarkedet utvikler seg fremover nå. Det bidrar bare til usikkerhet. Dette avhenger av hvor raskt man får kontroll over epidemien. Vi tror likevel dette kan skje i løpet av uker, ikke måneder som enkelte spekulerer i. Men får massekonkurser og et massivt fall i kjøpekraften kan det selvsagt bli annerledes, sier Geving.

Han understreker at det er viktig for boligmarkedet at man klarer å holde vitale funksjoner i gang.

– Så lenge det ikke innføres portforbud, vil man klare å holde boligmarkedet i gang. Selvsagt med lavere aktivitetsnivå, sier Geving.

Han peker på at bankene høyest sannsynlig kommer til å fortsette å sette ned rentene i tiden fremover.

– Det blir lavere rentebelastninger både for dem som eier og de som skal kjøpe bolig, sier Geving.

Geving sier at man fra finanskrisen og oljekrisen har lært at boligmarkedene kommer i gang igjen etter relativt kort tid.

– Boligmarkedet er blant de mer robuste markedene. Jeg mener det ikke er grunn til å bekymre seg unødvendig. For de aller fleste selgere og kjøpere er det udramatisk å vente noen uker. De aller fleste er langsiktige i boligmarkedet, og eier for å bo. Derfor tror vi det markedet vender tilbake til normal aktivitet når epidemien er over, sier Geving.

Minner om lærdommer fra finanskrisen

Lauridsen i Eiendom Norge peker på at Finanskrisen lærte oss at boligmarkedet er en svært viktig komponent i økonomien, fordi det er bundet opp mye kapital her, og i Norge kanskje i enda større grad enn mange andre land.

– Det er derfor svært viktig at vi nå ikke gjentar problemene i boligmarkedet under finanskrisen, hvor likviditeten tørket inn. Mange familier og enkeltpersoner befinner seg i et boligbytte- og mellomfinansieringssituasjon nå, og vi må sørge for at disse får byttet bolig på en best mulig måte samtidig som vi bekjemper viruset. I tillegg er det alltid noen som trenger en ny bolig fordi de skiller seg eller er nødt til å flytte fordi leiekontrakten utløper, sier Lauridsen.

Eiendom Norge understreker at dataene må behandles med en viss varsomhet, da boligmarkedet i mars og april i stor grad blir påvirket av hvordan påsken faller. Vanligvis legges svært mange boliger ut for salg først etter påske, noe som markerer den såkalte vårflommen i boligmarkedet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.