Finansminister Siv Jensen vil kreve 40 prosent egenkapital av dem som har tenkt å kjøpe en bolig nummer to i Oslo for å dempe presset på boligmarkedet. 

– Det er mildt sagt idiotisk. Det er helt latterlig å innføre spesialregler for Oslo fordi kommunen ikke klarer å regulere nok tomter. Det betyr jo bare at investorene tar pengene sine og putter i andre markeder. Plutselig blir det mye mer interessant å kjøpe utleiebolig i nabokommunene til Oslo da. Det er det som blir effekten av det, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

Han viser til at Selvaag Bolig nylig har kjøpt 80 mål tomt på Fornebu der det skal bygges 1500–2000 boliger.

– Det er ikke i Oslo, så det er jo fantastisk for oss, sier Schumann.

Han tror 40-prosentkravet vil ha lite å si for det pressede boligmarkedet i Oslo.

– I utgangspunktet mener jeg at vi må sørge for at det er tilbudssiden i Oslo som tar seg opp. Det blir ikke flere boliger av dette, men det kan bli færre utleieboliger, sier Schumann.

Styrker prisene i randsonen

Flere tror forslaget kan føre til prisstigning i kommunene som omkranser Oslo i stedet i stedet.

– Det er soleklart at dette kan styrke boligprisene i randsonene, sier partner og eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners. 

Det økte egenkapitalkravet vil også styrke prisene for boliger som har en utleiedel i egen bolig, mener han.

– Men, jeg beklager å si det, men jeg tror ikke virkningen på boligprisene kommer til å bli veldig stor, sier Tinholt 

 Partner og eiendomsmegler Tom E. Johnsen i Sem & Johnsen påpeker at økt egenkapitalkrav for sekundærboliger vil gi et fortrinn til dem som har anledning til det, mens de som trenger det mest kan slite.

– Det er mange som kjøper sekundærboliger av andre grunner enn spekulasjon. Samtidig trenger man leieboliger, sier Johnsen.

Nordea-sjef Snorre Storset sier han tror de skjerpede kravene vil begrense prisveksten i Oslo og peker på at flere vil se etter kjøpsmuligheter utenfor kommunegrensen.

–  Det vil flytte grensene og prisen i randsonen vil antagelig stige. Vi har allerede sett trykk i områder der det er pendleravstand til Oslo, og dette vil trolig bli forsterket, sier Storset.

Frykter det rammer de svakeste

Sjef for Privatmegleren frykter også at det blir de som stiller svakest økonomisk som vil slite mest med de strengere Oslo-kravene. 

Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren frykter forslaget vil ramme førstegangskjøperne som får hjelp hjemmefra.
Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren frykter forslaget vil ramme førstegangskjøperne som får hjelp hjemmefra. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det jeg er redd for er at den største kategorien som nå blir skadelidende er unge som har fått hjelp fra foreldre til egenkapital som jeg nå tror ikke kan få hjelp fordi det er stor forskjell på 15 og 40 prosent, sier administrerende direktør Grethe W. Meier. 

Hun viser til at ikke alle foreldre som hjelper barna kan stille med så mye egenkapital. Hun er likevel positiv til at de stilles strengere krav i Oslo.

– For det her problemet er. Det vil nok dempe mye av spekulasjonen betydelig og det er jo målet, sier Meier, som likevel synes regjeringen kunne tatt noe mindre i. 

Investorene felles av gjeldsgrad

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN mener den nye forskriften først og fremst vil gå utover hobbyinvestorer som skal kjøpe bolig nummer to eller tre. Han tror imidlertid ikke at kravet om 40 prosent egenkapital vil felle dem, men at den maksimale gjeldsgraden vil gjøre det vanskeligere å kjøpe flere boliger.

– Veldig mange av dem har betydelig egenkapital, men kravet om maksimal gjeldsgrad er det vi har sett stor effekt av. Skal du kjøpe leilighet nummer to eller tre, går du veldig fort over fem ganger brutto inntekt i lån, sier Reite.

Reite mener dette vil føre til at flere hobbyinvestorer flytter seg litt ut av Oslo.

– Men de skal jo ha leieinntekter for disse boligene. Sentrale leiligheter i Oslo er ekstra attraktive, fordi du får en bra leieinntekt samtidig som renten er lav. Med én gang du flytter ut av sentrum, vil det være mer utfordrende å dekke kostnadene for kjøpet. 

OBOS-sjef Daniel K. Siraj er glad regjeringen lyttet til Obos og innførte strengere egenkapitalkrav i Oslo for bolig nummer to.
OBOS-sjef Daniel K. Siraj er glad regjeringen lyttet til Obos og innførte strengere egenkapitalkrav i Oslo for bolig nummer to. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Rammer rett

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj er derimot svært tilfreds med at regjeringen ser ut til å ha lyttet til innspillene om strengere krav til sekundærbolig i Oslo.

– Da gir vi førstegangsetablererne en reell sjanse til å komme inn på boligmarkedet. Jeg er ikke ute etter å ta investorene, men at de må stille bak i køen og nåløyet blir litt trangere, gjør ingenting, da blir det litt mindre attraktivt som investering, sier Siraj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: