– Takten i boligmarkedet er bitte litt ned, men det er absolutt ingen stans i markedet. Vi er ikke i nærheten av noe krakk eller en boligprisnedgang, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til DN.

De nominelle boligprisene steg 2,8 prosent i januar sammenlignet med desember i fjor, viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,6 prosent.

I januar var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 12,4 prosent høyere enn i januar 2016.

Etter en prisoppgang på 2,6 prosent i januar, har boligprisene i Oslo steget 23,1 prosent det siste året.

En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,92 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

Januar-tallene var normale, påpeker Kjetil Olsen, som foreløpig ikke ser noen tegn til at de nye, strengere boliglånskravene har dempet prisnedgangen. Den nye boliglånsforskriften trådte i kraft 1. januar i år.

«Naturlig at veksten dempes»

– De tallene vi ser nå er en konsekvens av at boligprisene begynner å bli høye nok. Da er det naturlig at veksten dempes noe. Oslo-prisene har steget kraftig de siste årene, og det blir sterk prisstigning også i år – selv om den ikke blir i nærheten av prisveksten det siste året, sier Nordeas sjeføkonom.

Han er usikker på hvor den nye boliglånsforskriften vil «bite».

– Det vil ta tid før vi ser hvordan den slår inn i markedet. Men siden det nå blir vanskeligere å få boliglån, er det naturlig å tenke seg at dette kan gi et enda større trykk på små leiligheter i Oslo. For da er det kanskje dét man har råd til, sier Olsen.

Positivt tegn i Stavanger

Mens boligprisene i Oslo tikker videre oppover, er det nå også god stemning å spore i Stavanger. I januar steg boligprisene 2,1 prosent her.

– Et positivt tegn. Dette vitner om at det verste er bak oss i Stavanger også, sier Kjetil Olsen.

Når 2017 er omme, kan boligprisene i Oslo ha klatret 40 prosent på tre år.

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier at det må skje noe veldig dramatisk om ikke dette skjer.

– Boligprisutviklingen handler mye om psykologi. Makrobildet ser noe lysere ut, dessuten sier 75 prosent av forbrukerne at de regner med at boligprisveksten vil fortsette i år. Spørsmålet er hvor lenge investorene tør å holde på, for det er jo denne gruppen som drar mye av boligprisveksten i Oslo. Vi har sett det før: Hvis én rømmer, rømmer alle, sier han.

Dette kan bremse prisutviklingen

Også Øye beskriver januarutviklingen i boligmarkedet som normal.

Men det er flere faktorer som kan bremse boligprisutviklingen i Oslo fremover, påpeker han:

– Den kraftige boligprisveksten vi har sett det siste året virker dempende i seg selv. Samtidig vil den nye boliglånsforskriften bli en brems utover året. Og i tillegg vil det komme mange nye boliger inn i markedet gjennom 2017 og 2018. Men det bygges fortsatt for lite og det er ingen tvil om at vi fortsatt vil få et godt tempo i boligmarkedet også i år, sier Bjørn-Erik Øye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert: