Boligmarkedet i mai: Prisoppgang, rekordmange boliger lagt ut for salg, rekordmange solgte boliger.

Boligprisene her til lands steg nominelt med 0,7 prosent i mai sammenlignet med måneden før.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,5 prosent.

Både antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg i mai og så langt i år er rekordhøyt. Det er hittil i år blitt solgt vesentlig flere boliger sammenlignet med i 2018, som også var et rekordår i antall bruktbolig-transaksjoner i Norge.

To uker inn i juni er det fortsatt fullt trykk i boligmarkedet, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren til DN.

– Ha is i magen

– Men det kommer bare til å vare i to uker til. Da blir det langt roligere, og derfor bør alle som skal kjøpe bolig nå – spesielt leiligheter – ha is i magen litt til. Skal du inn på boligmarkedet, gå for juli! Bruk det helt bevisst, sier hun.

DNs Anita Hoemsnes: Dette er det du trenger å vite om boligkjøp
01:37
Publisert:

Mange boligselgere som ikke får solgt de neste par ukene, kommer til å la boligen ligge over sommeren og så prøve på nytt i august.

– Er det mange som kutter prisen rett før sommeren fordi de må selge?

– Noen må nok det, men mitt råd til boligselgere er å unngå å kutte prisen nå – hvis man da ikke selge, og la boligen ligge til høsten. For fra august blir det full rulle i markedet igjen, og det kommer til å vare utover høsten, sier Meier.

Av samme grunn oppfordrer hun alle på boligjakt, ikke minst unge førstegangskjøpere som vil inn i leilighetsmarkedet, til å satse på nettopp sommermåneden juli eller desember.

– Det er bare 1/3 så mange interessenter som ellers i denne perioden, noe som betyr at man møter mindre konkurranse om hver enkelt bolig. Med andre ord kan du slippe unna tøffe budrunder, noe som åpner for at du også kan gå rett i prisforhandling med selger. Da kan det være mulig å få en god pris, hvis selger er ivrig etter å kvitte seg med boligen, sier hun.

– Se etter boliger som har ligget en stund

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom er enig med Meier i at juni er en travel salgsmåned, og at det roer seg i juli, når de fleste tar ferie.

– Likevel ser vi at de boligene som legges ut for salg i juli ofte går til en god pris, sier han.

Terje Buraas, DNB Eiendom.
Terje Buraas, DNB Eiendom. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Han tror ikke mange boligselgere kommer til å kutte prisen før sommeren, men i stedet ha is i magen og la objektet ligge til august, når markedet tar seg opp igjen.

– Men folk går jo på visning om sommeren også, og det er absolutt mulig å gjøre et godt kjøp. Er du på boligjakt, er det lettere å gå i prisforhandlinger med boligselgere som har hatt boligen sin ute for salg en stund. Over 80 prosent kjøper ny bolig før de selger den gamle, og mange ønsker å flytte inn i den nye boligen før skolestart, så i den forbindelse kan det være mulig for boligkjøpere å forhandle seg frem til en god pris, sier Buraas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.