Prisene på boliger i Oslo har steget 43,4 prosent de siste fem årene, ifølge tall fra Eiendom Norge. Gjennom 2017 falt boligprisene i hovedstaden, men siden årsskiftet har prisene steget hver måned. I neste uke kommer boligprisstatistikken for juni.

Dagrun Myklebust (24) og Per Magnus Moen (24) tjente godt på at boligprisene i Oslo økte kraftig fra 2013 til 2017. Høsten 2013 flyttet paret, som kommer fra Tranby i Lier, til Oslo for å studere på Handelshøyskolen BI. De kjøpte en 38 kvadratmeters leilighet til 2,23 millioner kroner på Rosenhoff i Oslo.

– Vi fant ut at vi skulle satse på boligmarkedet. Det var noen som var negative og mente at det kom til å bli boligkrise. Vi begynte med lite oppstarte midler og fikk akkurat karret til oss lån, sier Myklebust.

Fortjeneste på 2,7 mill.

Etter to år solgte paret leiligheten på Rosenhoff med en fortjeneste på en halv million kroner.

– Vi solgte etter to år, fordi vi ville ha større plass og ønsket å pusse opp noe for å tjene mer penger, sier Myklebust.

I 2015 kjøpte hun og Moen en leilighet på 86 kvadratmeter i Bogstadveien i Oslo til 4,25 millioner kroner. De pusset opp for 150.000 kroner, og solgte etter to år for 6,6 millioner kroner.

Dermed satt paret igjen med en fortjeneste på 2,7 millioner kroner til sammen etter de to leilighetsalgene.

Var urolig for Oslo-markedet

– Grunnen til at vi solgte i februar 2017 var at vi var urolige for markedet, sier Myklebust.

I mellomtiden hadde Moen og Myklebust kjøpt en tomt i Lier. Det var et prosjekt de hadde hørt om i flere år.

Tomten kostet 2,08 millioner kroner, men kontraktsummen var på 6,6 millioner kroner. Huset de nå bor i er på 287 kvadratmeter.

– I utgangspunktet kunne vi byttet leiligheten i Bogstadveien mot huset på Lierskogen. Men med tilvalg har huset kommet på 8,5 millioner kroner, sier Myklebust.

Grunnen til at paret ønsket seg ut av Oslo er at de begge to er fra Lier og at de ønsket mer friluft. I tillegg fikk de betydelig mer for pengene i Lier enn i Oslo. Nå har de begge to skaffet seg jobb i Drammen.

– Det var kanskje noen år tidligere enn vi hadde tenkt, men når muligheten var der måtte vi gripe den. Vi bruker 25 minutter til Oslo i dag, det er like lang tid som bussen tok fra Rosenhoff til Aker Brygge, sier Myklebust.

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener man ikke kan forvente å tjene like mye penger i boligmarkedet fremover.
Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener man ikke kan forvente å tjene like mye penger i boligmarkedet fremover. (Foto: Aleksander Nordahl)

Advarer mot å tro på gevinst

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret peker på at det er mange som de seneste årene har fått mye egenkapital på samme måte som Moen og Myklebust.

Hun viser til at dersom man kjøpte bolig i Oslo i begynnelsen av 2016 og solgte nøyaktig et år senere, ville man fått en fortjeneste på 26 prosent, ifølge Eiendom Norges prisindeks.

– Men så lenge de kjøper seg ny bolig i samme pressede marked er det bare «luftpenger» som de aldri ser. Det er først ved en exit fra markedet og eventuelt boligkjøp igjen etter at prisene har falt, at man har en reell gevinst, sier Macic.

Macic mener man ikke kan forvente at prisstigningen i Oslo vil fortsette slik den har gjort hittil i år, og at prisene heller ikke vil stige som de gjorde i 2016.

– Bolig vil mest sannsynlig fortsette å være en lønnsom investering for kjøpere med lengre tidsperspektiv, men de som kjøper i dag og forventer å selge igjen om to år med kjempegevinst, har ikke tatt innover seg risikoen og markedsutsiktene, sier hun.

Prognosesenteret, som flere andre analysehus, anslår en svakere prisstigning de neste årene. Macic mener unge må være forberedt på at det ikke blir like lett å tjene penger på bolig fremover som det har vært de siste par årene.

– Fort gjort å bli fartsblind

Makroøkonomen viser til at unge i dag bør være klare over at det er fullt mulig å kjøpe bolig utenfor sentrum. Selv kjøpte hun bolig i bydel Bjerke i Oslo for fire år siden.

– Det trenger ikke å være sånn at man starter boligkarrieren midt i bykjernen og flytter ut til periferien når man er klar for å roe seg ned med familielivet, sier hun.

Ifølge Macic er dette spesielt viktig nå som det ikke er forventninger til at egenkapitalen vil stige på samme måte som den har gjort de siste årene.

– Mitt tips er å ha et litt lengre tidsperspektiv på kjøpet og samtidig ikke strekke seg lengre i budrunden enn at man er klar for renteøkning og potensielt boligprisfall. Min generasjon har aldri opplevd et normalt rentenivå og prisfall, som de eldre generasjonene har, og det er fort gjort å bli fartsblind.(Vilkår)

Slik sparer du til pensjon
Anders Skar i Nordnet forteller hvordan aksjer kan hjelpe på pensjonssparingen.
01:03
Publisert: