Siden midten av juni er det solgt 1255 nye boliger på Østlandet. Dette er 31 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 38 prosent flere enn samme periode i fjor. Det selges alltid færre boliger i sommermånedene, men årets sommersalg er godt sammenlignet med tidligere år.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert onsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer hver andre måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

Sterkest salg på Øvre Romerike

Salget på Østlandet siden juni utgjør likevel kun 16 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er fire prosentpoeng lavere enn i forrige tomånedersperiode, og én prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor, ifølge rapporten.

Det sterkeste salget finner vi i Øvre Romerike med en salgstakt på 24 prosent. Svakest er Oslo øst/sør med kun ni prosent.

Det er nå 6490 usolgte boliger på Østlandet, mot 6910 i juni. Forskjellen fremkommer ved at 835 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1255 er blitt solgt, ifølge rapporten.

I gjennomsnitt koster nyboligene på Østlandet 60.300 kroner per kvadratmeter. Det er 2,6 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 94.100 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med 42.700 kroner per kvadratmeter.

Oppgang i hele landet

På landsplan har det de siste to månedene blitt solgt 2240 nye boliger. Det er 24 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, men 14 prosent flere enn samme periode i fjor.

Sommersalget har økt mest på Østlandet, mens det har falt i Nord- og Midt-Norge, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 53.900 kroner. Høyest ligger Oslo med 80.700 kroner. Dernest kommer Stavanger med 59.700 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene fra 54-57.000 kroner.

Bruktboligprisene i Norge var i juli 2018 uendret. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 prosent, viste Eiendom Norges landsomfattende prisstatistikk for bruktboliger, lagt frem tidligere denne måneden.

Oslo hadde sterkest utvikling i bruktboligprisene i juli med en nominell oppgang på 1,9 prosent. Størst nedgang hadde Trondheim med -1,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forming
Surdegsskolen
01:46
Publisert: