– Boligprisene falt kraftig i september. Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Bruktboligprisene her til lands falt 2,2 prosent nominelt i september 2022. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,6 prosent sist måned.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for september, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

Dette er det største boligprisfallet i en enkeltmåned siden finanskrisen, og den verste septembermåneden noensinne målt.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 6,7 prosent, men er likevel bare 4,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

I september var det 13.303 usolgte boliger på det norske markedet, markant opp fra 12.040 i august og 8511 i juli. I september 2021 lå det 10.740 usolgte boliger på markedet, ifølge Eiendom Norges statistikk.

https://datawrapper.dwcdn.net/Nii1Y/1/

Venter svak prisutvikling i høst

– Det er normalt at boligprisene faller i siste tertial og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle de neste månedene. Usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi gjør det vanskelig å si om fallet gjennom høsten blir sterkere enn normalt. Vi blir imidlertid ikke overrasket om prisutviklingen i høst blir svak, sier Lauridsen.

I september ble det solgt 9.798 boliger i Norge, noe som er 5,6 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 73.089 boliger i Norge. Det er 9,4 prosent færre enn i samme periode i fjor.

I september ble det lagt ut 11.716 boliger for salg i Norge, noe som er 17,3 prosent flere enn i samme måned i 2021.

Så langt i år er det lagt ut 81.684 boliger for salg. Det er 2,9 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Det er hittil i år solgt litt flere boliger enn i 2019, året før boligomsetningen tok seg sterkt opp under koronapandemien. Gjennom september har tilbudssiden fortsatt å styrke seg og vi ser også et tydelig skift i usolgte boliger per dag gjennom måneden. Dette er også noe som tilsier en mer moderat prisutvikling fremover, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i september som er det samme som i august. Raskest salgstid har Bergen og Bodø/Fauske med 17 og 18 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 38 dager.

– Sammenlignet med tidligere år går det svært raskt å selge en bolig i alle deler av landet, sier Lauridsen.

Mens rentene stiger og boligprisene ventes å falle, foreslo Finanstilsynet mandag å stramme til forskriften for utlån.

Vil avskaffe utlånsforskriften

I et høringsnotat til Finansdepartementet forslår tilsynet blant annet å redusere maksimalgrensen for låntagerens samlede gjeld fra fem til 4,5 brutto årsinntekt ved nye lån og å kutte i den såkalte fleksibilitetskvoten for boliglån fra ti prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent. Fleksibilitetskvoten er kvoten der bankene kan gjøre unntak fra reglene.

– Å stramme inn på kredittrasjoneringen nå er uklokt og vil kunne skape finansielle ubalanser i det norske boligmarkedet og norsk økonomi. Vi oppfordrer finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) til å avskaffe utlånsforskriften, sier Lauridsen

Ifølge Eiendom Norge var det en svak utvikling i alle områder i Norge i september med unntak av Ålesund m/omegn.

– Dette tyder på at renteøkningene begynner å virke og vi venter at økte renter vil prege utviklingen i boligprisene de kommende månedene, sier Lauridsen.

Hvis utviklingen i norsk økonomi også skulle snu vil dette trolig påvirke boligprisene negativt på kort sikt, mener han.

– På lengre sikt tro vi tilbudssiden gjennom lav boligbygging vil bli avgjørende for prisutviklingen, og for øyeblikket er nyboligsalget svakt til tross for et demografisk boligbehov, særlig på Østlandet, sier Lauridsen.

Han mener det svake nyboligsalget også taler for å oppheve utlånsforskriften.

– Vi vet at investeringer i nye boliger på kontrakt er svært vesentlig for å sikre en tilstrekkelig og stabil boligforsyning i takt med behovet, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.