Mandag klokken 11.00 legger Eiendom Norge frem bruktboligprisstatistikken for desember måned 2019.

– Normalt er desember en rolig måned med prisfall i boligmarkedet siden mange venter til nyåret med å kjøpe bolig, skriver Nordea Markets i mandagens morgenrapport.

Meglerhuset venter at de negative nominelle tallene kommer til å skape støy i mediene.

– Men det er de sesongjusterte tallene vi er interesserte i. Vi tror på en forsiktig vekst i desember ikke langt unna Norges Banks syn om sesongjustert vekst på 0,2 prosent, skriver meglerhuset.

Desember er vanligvis en slapp måned når det kommer til vekst i boligmarkedet. Bankene venter likevel at desember 2019 skal bli bedre enn foregående desembermåneder.

Dette venter meglerhusene den sesongjusterte prisendringen blir fra november 2019 til desember 2019:

  • DNB Markets: +0,2%
  • Handelsbanken Capital Markets: +0,25%
  • Nordea Markets: +0,2%

Handelsbanken påpeker at boligprisene steg med 0,2 prosent sesongjustert fra oktober til november, etter nullvekst i oktober og 0,2 prosent vekst i september.

Tror ikke Obos-tallene varsler knekk

Prisene på Obos-boliger i Oslo falt med 5,6 prosent i desember. Handelsbankens analytikere tror ikke dette fallet er toneangivende for boligmarkedet for øvrig.

– Markedet fortsetter å være preget av god balanse mellom tilbud og etterspørsel; jevnfør de moderate prisendringene for å klarere markedet. Et raskt blikk på tilbuds- og etterspørselsbalansen indikerer også at denne moderate pristrenden har fortsatt. Vi har fått med oss at Obos-prisene var overraskende svake i desember. Men dette kan igjen ha vært et tilfeldig utslag, basert på sammensetningen av de Obos-boligene som ble solgt den måneden. Vi har i hvert fall lite annen informasjon som tyder på at boligmarkedet har fått en real knekk ved inngangen til 2020, skriver Handelsbanken i morgenrappor sin mandag.


– Dette er som kjent i underkant av den nominelle lønnsveksten, noe som igjen forklarer hvorfor husholdningenes gjeldsvekst har avtatt og etter hvert kommet på linje med den samlede inntektsveksten for husholdningene. Kikker vi inn i det nye året fortsetter vi å forvente at boligprisene vil stige i et moderat tempo, igjen noe i underkant av lønnsveksten. Mens vi i fjor så for oss en boligprisvekst rundt 2–3 prosent, venter vi en boligprisvekst rundt 3 prosent i år, skriver Handelsbanken videre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.