– Det er nesten alltid prisnedgang i november, og det blir neppe annerledes i år. Men antall salg er fremdeles veldig høyt, det er definitivt ingen «juledvale» ennå, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Onsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for november. Sjefene i Privatmegleren, DNB Eiendom og Eie eiendomsmegling venter alle et prisfall på mellom 0,5 og 1,0 prosent.

– Jeg tror prisfallet vil bli i overkant av én prosent på landsbasis og litt lavere i Oslo, basert på våre egne tall for måneden. Oslo er fortsatt et sterkt marked, sier Meier.

Høyt salgsvolum

Hun er overrasket over det høye salgsvolumet, altså antallet boliger som har vært ute for salg.

– Ja, renten skal videre opp, men det ser ut til at lønnsveksten fremover kan bli høyere enn det utgiftene til renteøkningen vil bli. At volumet er så høyt kan tyde på at flere kjøper seg «oppover» nå – de vil bo dyrere og finere, og frykter ikke rentesmell. Vi ser en optimisme i markedet, sier Meier, som er veldig fornøyd slik situasjonen er nå:

– Jeg kan si det igjen og igjen: Jeg skulle gjerne fryst markedet slik det er nå. Boligmarkedet er veldig sunt, vi har aldri hatt så god balanse mellom tilbud og etterspørsel som vi har i dag, og så lenge prisingen er riktig, tar det ikke lang tid å få solgt. Nå har vi klart å få til det vi har drømt om i mange år: Forutsigbarhet, sier hun.

Stort trykk

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom melder også om stort trykk i november, og er enig med Meier i at balansen er god, selv om markedet er prissensitivt.

– Prisnivået er fornuftig, og vi ser at de fleste selgerne har justert ned prisforventningene. En del boliger i Oslo er repriset den siste tiden, antagelig fordi man gikk ut litt for høyt. Bare man priser et objekt fem prosent for høyt, så skjer det ingenting. Men er objektet riktig priset, får man bra fremmøte på visning og det blir solgt, sier han.

Terje Buraas i DNB Eiendom tror på boligprisfall i november.
Terje Buraas i DNB Eiendom tror på boligprisfall i november. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Det er sjelden boliger blir revet unna rett etter visning, slik man så før. Den perioden er over, og det er Buraas glad for.

– Det er jo ikke bra at man kan bruke en hel dag på å kjøpe et julebordsantrekk, mens man bruker 20 minutter på å kjøpe bolig. Den sunne situasjonen vi har i boligmarkedet i dag, bidrar til at færre føler at det går for fort i budrundene, sier Buraas, som har inntrykk av at de fleste boligene i dag går til prisantydning eller litt under.

Råder boligselgere til å satse inn i julemåneden

Han tror på et boligprisfall på mellom 0,5 og 1,0 prosent i november, men har ett råd til folk som skal selge boligen sin nå:

– Boligmarkedet roer seg veldig ned i desember, men la boligen ligge ut til salgs likevel. Ikke trekk den fra markedet og vent til januar. Det er færre boliger å velge mellom i desember, men kjøperne forsvinner ikke. Husk at en tredjedel av kjøpegruppen kjøpe bolig nå, mens resten sannsynligvis venter til over nyttår, sier Buraas.

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling opplyser at de har hatt en salgsvekst på ti prosent i november sammenlignet med november i fjor.

– Det er bra aktivitet og store volumer, men det går tregere å selge. Markedet er svært selektivt. Nå er det avgjørende at megler setter riktig pris allerede i første runde for å få et godt salg innen rimelig tid, sier hun.

Må jobbe hardere for salgene enn før

Å gå i prisforhandlinger er langt vanligere enn store, heftige budrunder slik situasjonen er for øyeblikket, forklarer hun. Men hun er enig med de andre meglersjefene i at boligmarkedet er i god balanse.

Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling sier at meglerne må jobbe hardere for salgene enn før.
Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling sier at meglerne må jobbe hardere for salgene enn før. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Meglerne våre må jobbe mer for salgene enn før, men det skulle også bare mangle at vi må jobbe hardt for kundene, sier hun.

Hun tror på et boligprisfall på rundt 0,5 prosent i november.

– Varselet om fremtidige rentehevinger har påvirket tempoet i markedet i høst, men det er bare sunt. I dag har vi et roligere og fornuftig tempo i markedet, sier Ulvness.

Se hvor mange forsøk Bård Tufte Johansen trengte for å levere Nytt på nytt-vitsen
Hvor vanskelig er det å være komiker med fullsatt tv-studio?
02:09
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.