Rundt studiestart er alltid presset stort på mindre leiligheter i de store byene, og mange unge – gjerne med familiebanken i ryggen – har deltatt i friske budrunder.
– Ifølge våre tall ser den sterke prisutviklingen i Oslo ut til å fortsette. Vi tror prisene vil øke med rundt 2,0 prosent i august 2018 målt mot juli 2018. Leiligheter øker mest, og ser ut til å få en økning på mellom 2,5 og 3 prosent, sier administrerende direktør Kent Viktor Syverstad i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus.
Han opplever at unge boligkjøpere er veldig opptatt av hvordan det ser ut i boligen og henger seg opp i små, ubetydelige ting.
– Det er kanskje litt frekt å si, men vi opplever at unge og uerfarne på boligmarkedet kjøper mer med hjertet enn med hodet, sier Syverstad.
Tilbakemeldingene han får fra meglerne sine, er at unge boligkjøpere burde tenke mer på potensial i leilighetene de ser på, enn på hva som er der fra før og hvordan det svarer til forventningene deres.
– Mange vil kanskje ikke engang by på en leilighet som ikke har installert oppvaskmaskin, selv om det ikke koster mer enn noen tusenlapper å få ordnet det, sier Syverstad.
De fleste unge er avhengige av hjelp hjemmefra når de kjøper sin første leilighet. Syverstad tror det kan påvirke prioriteringene til førstegangskjøperne.
– Når kapitalen er der, blir det lettere å tøye strikken for hvor mye man vil betale for en leilighet, sier han.
Prisendring i august, norske bruktboliger, nominelle priser
Kilde: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi
«Folk på visning snur i døren»
Eiendomsmegler 1-direktøren mener det beste man kan gjøre, er å ta med seg noen fagkyndige på visning – en som kan mer enn deg selv om hvordan man kan utnytte potensialet i en leilighet. Mange leiligheter som mangler ting som enkelt kan ordnes, går for under takst, mens de som har veldig høy standard, kan gå til både ti og tyve prosent over antydningen, påpeker han.
– Unge boligkjøpere er rett og slett litt for lite handy?
– Ja, det kan du si, men det gjelder nok generelt også. Vi leier nok i større grad inn håndverkere fremfor å fikse ting selv, slik det var da jeg var barn. Da var det forventet at man hjalp til med oppussingsprosjekter og slikt hjemme. Hvis man ikke har noen fagkyndige som kan være med på visning, kan man komme langt ved bare å studere prospektene nøye. Det gjør for få unge i dag, mener Syverstad.
– De fleste ser på bildene, men la oss være ærlige: De er tatt for at boligen skal se best mulig ut. Da hender det vi får folk på visning som snur i døren, fordi leiligheten ikke så ut slik de forventet. Sjekk plantegningene, de lyver ikke, sier han.
Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren tror i likhet med Syverstad at prisveksten fortsetter.
– Vi forventer en moderat prisoppgang i august både for landet og i Oslo, sier Meier.
Hun tror prisene skal opp én prosent på landsplan, og noe mer i Oslo.
Meier mener det fremdeles virker som de unge sliter med å komme seg inn i Oslo-markedet.
– Vi ser at mange må ty til leie i stedet for å kunne kjøpe seg et eget sted. Vi ser større interesse blant investorene til å kjøpe de små leilighetene sentralt beliggende, og det er med på å drive den høye omsetningen og holde prisene oppe, sier Meier.
Unge tror på økte boligpriser
I forbindelse med en boligkonferanse tirsdag legger NBBL frem en fersk utgave av Boligmarkedsbarometeret.
Den nye rapporten viser at boligkjøperne nå er på det mest skeptiske siden NBBL startet målingene i mars.
– Nedgangen skyldes at stadig flere forventer økt rente, samt at den sterke troen på stigende boligpriser har avtatt noe i løpet av sommeren, sier seniorrådgiver Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.
Andelen som tror på stigende boligpriser, har falt fra 62 til 58 prosent i løpet av sommeren, viser Boligmarkedsbarometeret, som NBBL legger frem tirsdag.
De yngste har mest tro på boligmarkedet fremover. I gruppen 18–29 år tror 64 prosent at prisene skal videre oppover.
De unge tror også i mindre grad enn befolkningen ellers at rentene skal opp det neste året.
– Det er jo heller ikke så rart – renten har ikke gått opp på syv år. Nylig fikk vi tall på at 350.000 boligeiere aldri har opplevd renteøkning, sier Bjerknes.
Han tror dog ikke at en renteøkning vil være et stort problem for de fleste, utover at man kanskje må kutte litt ned på annet forbruk.
– Renten vil gå opp nettopp fordi norsk økonomi er god, og sysselsettingen er høy. Det er vår oppfatning at norsk økonomi tåler og trenger en liten renteøkning.
Selger flere boliger
Både Privatmegleren og Eiendomsmegler 1 selger rundt ti prosent flere boliger i årets august sammenlignet med samme måned i fjor.
– 60 prosent av boligene er blitt solgt for mer enn prisantydning denne måneden, mens det i august 2017 var rundt 30 prosent av våre i Oslo som gikk over prisantydning, sier Syverstad i Eiendomsmegler 1.
Etter nok en sterk prisvekst i august tror Syverstad nå mesteparten av prisveksten i Oslo for 2018 er tatt ut og at resten av året vill ha en relativt flat utvikling.
– Det virker som renteøkningen som er ventet i september, er inndiskontert blant interessentene, men kommer det raske renteøkninger eller spådommer om videre renteoppgang, vil prisene gå ned. Psykologien i markedet vil også raskt få en innvirkning gitt signaler om økte renter, sier Syverstad.
Etter en forsiktig boligprisoppgang i år og neste år bremser det helt opp, før norske bruktboligpriser faller tre prosent i 2021, anslår DNB Markets i prognoserapporten «Økonomiske utsikter», lagt frem sist uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.