– Boligmarkedet er et veldig stort og viktig marked, og vi har lite empiri og forskning å lene oss på når vi skal forsøke å se inn i krystallkulen og vurdere hvilke utfordringer vi står overfor. Det viser seg at mye av det som sies på kort sikt, kanskje ikke stemmer helt med det som faktisk skjer, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til Dagens Næringsliv.

Finansdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har inngått avtale med Oslomet om å etablere et forskningssenter for boligmarkedet. Finansministeren håper det nye senteret kan bidra til å forutse forandringer i markedet.

– Jeg er opptatt av at ting skal være forutsigbare og stabile. Brå skift er utfordrende for mange. Vi har jo opplevd det i Norge. Boligkrakk som falt sammen med andre ting. Renten ble skyhøy, mange fikk ikke igjen det de hadde investert i boligene sine og mange solgte med tap eller ble sittende igjen med gjeld, uten bolig, sier finansministeren.

Vil forstå hva som påvirker boligprisene

– Mange av dem som deltar i boligdebatten synser og spekulerer veldig mye på hva som kommer til å skje med boligprisene, omsetningen, om det er behov for mer nyboligbygging og lignende, sier Jensen.

Oppdraget er på 4,5 millioner kroner i året i tre år, med mulighet for forlengelse i inntil fem år. Det innebærer inntil åtte år og en totalsum på 36 millioner kroner. Senteret blir startet opp omgående.

Også Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) tror forskningssenteret vil gi bedre grunnlag for en mer treffsikker politikk.

– Når vi skal velge politikk, trenger vi å vite mye mer. Vi trenger forskning for å forstå bedre hvordan offentlige reguleringer påvirker byggetakt og boligpriser, og hva som driver boligprisene i de ulike delene av landet. Vi får vite mye mer om sammenhenger mellom konjunkturer og boligpriser, tomtepriser og plan- og bygningsloven, som vi har ansvar for, sier Mæland.

«Verdens beste boligdatabase»

Erling Røed-Larsen er faglig leder for det nye forskningssenteret.

– Jeg blir veldig giret. Jeg har forsket på boligmarkedet i lang tid, også før finanskrisen. Jeg tenkte at vi må ha et nasjonalt senter, så jeg har jobbet med og for dette lenge, sier Røed-Larsen.

Forskningssenteret er et samarbeid mellom universitetet Oslomet og de to private aktørene Eiendomsverdi og Samfunnsøkonomisk analyse.

Røed-Larsen er nå forskningssjef ved Eiendomsverdi og professor ved Handelshøyskolen BI.

Erling Røed-Larsen er faglig leder ved det nye boligforskningssenteret på Oslomet.
Erling Røed-Larsen er faglig leder ved det nye boligforskningssenteret på Oslomet. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det er få eksempler på at næringslivet har samarbeidet med et universitet. Det er to ulike kulturer som møtes, men vi har meislet ut et ganske bra arbeidsopplegg, sier Røed-Larsen.

Boligforskeren oppgir at senteret vil få tilgrensende forskningsinstitutter som har stor boligfaglig kompetanse. I tillegg forteller han at dataene de vil hente inn er helt enestående i verdenssammenheng.

– Vi i Norge har verdens beste boligdatabase. Dette skal vi utnytte, sier Røed-Larsen.

Han sier at nettopp derfor blir tett kontakt med eiendomsbransjen og banknæringen viktig for å vite hva som rører seg der ute.

– Vi skal velge ut noen av de ubesvarte spørsmålene, og de som har mest samfunnsmessig betydning. Vi skal gå eiendomsmeglerne og bankene i møte, og spørre hva de lurer på, sier forskningssjefen.

Skal forske på høy prisstigning

Blant feltene som skal undersøkes blinker Røed-Larsen ut følgende:

  • Kjøper folk mer eller mindre når det blir dyrere?
  • Hvor kraftig påvirker renten boligprisene?
  • Matcher markedet hus og husholdninger effektivt?
  • Responderer nybyggingen på endringer i boligbehov?
  • Hva slags gevinster oppnår vi ved urbanisering?
  • Hvordan påvirker endringer i boliglånsforskriften?

– Vi vil også undersøke budstrategier, budrundeeffekter og lokkepriser. Vi skal se om vi kan opprette varslingsindikatorer for høye prisstigningstakter og gjeldsgrader. I det hele tatt skal vi dekke hele det boligøkonomiske spektret, fra mikro, makro og finans til nybygg, geografi og politikk, sier Røed-Larsen.

Totalt vil omkring ti personer være tilknyttet senteret, inkludert professorer, forskere, post-doc-er og doktorgradsstudenter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: –Vi kan få en regjeringskrise som er utløst av KrFs indre krise
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim forklarer hvorfor det blir vanskelig for Hareide å gå inn i en Støre-ledet regjering, uansett utfallet på fredag.
04:16
Publisert: