Januar er normalt måneden med sterkest prisutvikling i boligmarkedet. Siden 2010 har januarprisene på landsplan vist en nominell oppgang på mellom 2,6 og 3,6 prosent, ifølge Eiendom Norge. Selv i kriseåret 2008 steg prisene 1,9 prosent denne måneden.

Spådommene i kjølvannet av det traurige prisbildet i boligmarkedet siste halvdel av 2018 har spent fra et oppsiktsvekkende prisfall til solid opptur.

– Det blir ikke noe prisfall i januar, fastslår administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Han venter en normal «januareffekt» etter det den sedvanlige nedgangen i desember, som er en av de svakeste månedene i boligmarkedet.

– Så langt i måneden har vi registrert høy omsetning. Utbudet i Oslo nå er nær det samme som på samme tid i 2018, sier Dreyer.

Ifølge Dreyer ligger det nå drøyt 2100 bruktboliger ute for salg i Oslo.

Siden 2010 har de nominelle prisene i Oslo steget mellom 1,4 og 3,9 prosent i januar, ifølge Eiendom Norge.

Ser opptur i Oslo

Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1 opplever et godt marked, med god balanse mellom tilbud og etterspørsel, men likevel med store regionale forskjeller.

Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1.
Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1. (Foto: Odin Jaeger)

– Ut fra våre statistikker er det en prisoppgang i Oslo på 1,5-2 prosent så langt i januar målt mot desember 2018, sier administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1.

Han venter også at de sesongkorrigerte prisene vil vise en liten oppgang i Oslo-prisene.

Ifølge Syverstads tall ligger Oslo-prisene nå 7,5 prosent høyere enn for et år siden.

– Utbudet av bruktboliger i Oslo nå er omtrent som normalt, men jeg tipper det kommer større volumer de neste to ukene som bringer januar opp på et relativt høyt nivå til januar å være, sier Syverstad.

Kjedens egne tall tilsier at prisene på landsbasis stiger rundt to prosent nominelt denne måneden. Også her venter Syverstad en forsiktig oppgang også når man korrigerer for sesongvariasjoner.

Terje Buraas, administrerende direktør i DNB eiendom, mener utbudet både i Oslo og resten av landet ser bra ut, og sier det også forventes å stige betydelig fremover,

– Det er omsatt mellom 10 og 15 prosent færre eiendommer så langt i januar sammenlignet med samme periode i 2018, opplyser Buraas, som mener prisene ser ut til å holde seg godt. Han synes det ser ut som vi vil få en prisoppgang i Oslo, ellers ganske flatt.

– I Oslo går nå godt over halvparten av eiendommene som er solgt over prisantydning, ifølge Buraas, men legger til at det så langt er få dager å måle på og får omsetninger,

Venter høy omsetning og balanserte priser

Ifølge administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren rapporterer meglerne hos henne om overraskende godt oppmøte på visninger.

Grethe W. Meier i Privatmegleren tror på prisoppgang hele året.
Grethe W. Meier i Privatmegleren tror på prisoppgang hele året. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Markedet kom i gang tidligere enn vanlig denne måneden, og vi har solgt rundt ti prosent flere boliger enn vi hadde gjort så langt i fjor, sier Meier.

Hun påpeker likevel at tallene fortsatt er små, og kan endre seg.

– Jeg tror vi får en prisoppgang i januar på rundt 1,5 prosent nominelt for Norge og kanskje noe høyere i Oslo. Slik tror jeg det blir resten av året også.

Meier venter at prisene stiger rundt tre prosent gjennom året på landsbasis og rundt fem prosent i Oslo.

– Jeg tror året blir litt som i 2018, med høy omsetning og balanserte priser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45
Publisert: