Mandag la Obos frem statistikk som viser prisutviklingen for brukte Obos-boliger i oktober.

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg med 0,9 prosent. På landsbasis steg prisene for brukte Obos-boliger med 1,6 prosent.

Boligprisene pleier vanligvis å falle i oktober, skriver boligbyggelaget i pressemeldingen.

– Kraftige rentekutt sammen med en midlertidig økning i fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften da vi fikk koronautbruddet, har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet. I tillegg har det en periode blitt lagt ut færre boliger til salgs, noe som også har bidratt til å løfte prisene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Boligbyggelaget opplyser at omsetningen av Obos-boliger i hovedstaden er ned ti prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Fall i fjor

Kvadratmeterprisen for Obos' boliger i Oslo og området rundt var i oktober på 69.393 kroner. Det er en økning på ti prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis var på 60.397 kroner.

Den kraftige veksten må ses i lys av et kraftig fall samme måned i 2019.

– Vi har lagt bak oss en god oktober med fortsatt høye volumer i de fleste delmarkedene, men noe lavere volum og høyere prispress i deler av Oslo markedet. Høy oppdragsinngang vitner om fortsatt god aktivitet i markedet inn mot november, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder av Obos Eiendomsmeglere.

Onsdag legger Eiendom Norge frem sin landsomfattende bruktboligstatistikk for oktober. I september falt Obos-prisene med 0,3 prosent på landsbasis, men steg med 0,1 prosent i Oslo.

Venter dempet prisvekst

Økonomene i Handelsbanken venter en mer dempet prisvekst fremover.

– Etter avtagende prisvekst fra juni til august, overrasket boligprisene kraftig på oppsiden i september og steg med hele 1,3 prosent (justert for sesongvariasjoner). Slik vi ser det viser utviklingen i boligpriser at den fulle effekten av Norges Banks rentekutt ikke ble tatt helt ut i sommer, skriver økonomene i mandagens morgenrapport.

De bemerker likevel at den sterke prisveksten i september muligens var et resultat av at boliglånsforskriften ble strammet inn i oktober.

– Ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse venter bankene at kredittpraksisen vil bli strammet inn igjen i fjerde kvartal. Alle forholdene tatt i betraktning, venter vi at boligprisene vil stige sesongjustert med 0,3-0,4 prosent mer måned den nærmeste tiden. Vår forventning til boligmarkedet er omtrent på linje med sentralbankens vurdering, står det i morgenrapporten.

Vil øke boligbyggingen

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos frykter at innstramminger i boliglånsforskriften og usikkerhet knyttet til norsk økonomi kan dempe boligbyggingen.

– Dette vil kunne dempe boligetterspørselen og prisveksten. Mindre tilgang på lån vil forsterke dette. Disse faktorene - sammen med økt usikkerhet i befolkningen - kan føre til prisfall. Konsekvensen på sikt kan være at boligbyggingen stopper opp. Nå trenger vi det motsatte, både for å holde hjulene i gang i norsk økonomi, men også for å unngå at lavt boligtilbud skal presse opp prisene og gjeldsbelastningen i neste omgang. Det er bedre å dempe gjeldsveksten gjennom økt boligbygging enn å kvele etterspørselen ved å stenge folk med betalingsevne ute fra boligmarkedet, sier Monsvold i pressemeldingen mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.