– Det er mye som taler for at vi ikke skulle få en så sterk prisvekst, sier sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, om de ferske boligpristallene.

Eiendom Norges landsomfattende statistikk for boligprisutviklingen i august viste nemlig at boligprisene steg med hele 1,9 prosent forrige måned. Justert for sesongvariasjoner var prisene opp 0,6 prosent.

– Det er en overraskende prisstigning i august. For den kommer etter det som nå er blitt fem rentehevinger, og samtidig som tilbudssiden faktisk kom seg litt i august. I tillegg har man de høye strømprisene og den generelle prisveksten som spiser av folks lommebøker.

I august klinket Norges Bank til med en såkalt dobbel renteheving på 50 basispunkter i et forsøk på å få bukt med den rekordhøye og fortsatt galopperende inflasjonen. Dette ser imidlertid ikke ut til å ha hatt innvirkning på boligprisutviklingen – helt enda.

Rentehevingene dempet ikke

Økte renter fra sentralbanken gjør bankenes innlån i Norges Bank mer kostbare, og derfor har også en økt styringsrente innvirkning på hva slags boliglånsrente bankene kan tilby til sine kunder. Forrige uke kunne DN skrive om det meglertoppene omtalte som et «taktskifte» i boligmarkedet, med en dreining fra selger til kjøpers marked.

Likevel vitner mandagens tall om et fortsatt sterkt boligmarked, og Macic peker på en hovedårsak:

– Tilbudssiden er fortsatt stram. Det er altså lite å velge mellom, noe jeg tror er hovedforklaringen på hvorfor vi kan ha en sterk prisutvikling til tross for renteøkningene og det stigende prisnivået ellers.

For til tross for at tilbudssiden tok seg kraftig opp i august, henger den fortsatt bak for året under ett. I august ble det lagt ut 12.780 boliger for salg, noe som er 9,1 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Men for året så langt er det fortsatt 5,6 prosent færre boliger som er kommet ut på markedet sammenlignet med 2021.

– Jeg tror det handler om at det er oppdemmet kjøpekraft og kjøpsvilje i markedet. 2022 så langt har vært preget av lavt tilbud, men nå begynner dette å løsne. Men da er det nok mange som har ventet på at det skal komme ting ut i markedet, sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, om den kraftige prisveksten.

– Det blir nok mer kjøpers marked utover høsten, sier sjeføkonom i DNB Kjersti Haugland til DN.
– Det blir nok mer kjøpers marked utover høsten, sier sjeføkonom i DNB Kjersti Haugland til DN. (Foto: Fredrik Solstad)

Forventer nedkjøling

Samtidig sier Haugland at DNB forventer en nedgang i boligprisene på 0,2 prosent justert for sesongvariasjoner, måned for måned ut høsten og vinteren.

– Jeg tror at boligprisveksten vil dempe seg utover året med den kraftige oppgangen i renter som nå pågår. Den når boligkjøperne med tidsetterslep. Det tar så og så mange ukers tid før renteøkningene dukker opp som en regning i nettbanken. Men den effekten vil nok slå til sammen med veldig høy inflasjon som trekker inn kjøpekraft, sier hun.

Seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard peker på at markedet for øyeblikket priser inn en styringsrente på 3,25 prosent ved utgangen av året, og videre økning til 3,5 prosent i første halvår av 2023.

Og om markedet får rett, tror Midtgaard den sterke boligprisveksten fort kan bli en saga blott.

– Dersom markedet får rett, tilsier dette at boliglånsrenten kan stige helt opp mot fem prosent innen neste sommer. Skulle utlånsrentene stige såpass dramatisk, vil nok også boligmarkedet få en skikkelig kalddusj fremover, sier hun i en epost til DN.

Handelsbankens nye seniorøkonom Sara Midtgaard.
Handelsbankens nye seniorøkonom Sara Midtgaard. (Foto: Per Thrana)

Macic i Prognosesenteret spår også fall i boligprisene ut året, både når det gjelder de nominelle og sesongjusterte prisene.

– Jeg tror kanskje at den sterke veksten i august gjør at man har bygget seg opp en større fallhøyde. Det er rom for litt større nedgang i boligprisene nå enn det hadde vært uten denne store prisveksten i august, sier hun, men legger også til:

– Prognosene våre er imidlertid ikke veldig dystre. Vi tror ikke det er snakk om at vi får et priskrakk i boligmarkedet, men at markedet faller litt tilbake etter en periode med veldig sterk vekst.

Randi Marjamaa, leder for privatmarked i Nordea, forteller at de allerede merker at prisøkninger og økte renter spiser av folks lommebøker.

– Vi ser allerede at det er stor økning i antall boliglånskunder som søker om avdragsfrihet, eller som ønsker informasjon om fastrente. Flere tar kontakt for rådgivning om grep de kan ta i sin økonomi for å håndtere økte utgifter til strøm, mat og renteøkninger, sier Marjamaa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.