– Prisfallet vil bli mest merkbart i storbyene, sier Nejra Macic, sjeføkonom i det frittstående analyseselskapet Prognosesenteret.

Hun venter at boligprisene i Norge vil falle hver måned resten av året.

Torsdag ble en god norsk økonomi utsatt for den første rentehevningen fra Norges Bank på syv år. Den gradvise rentehevingen vil gjøre det mer krevende å være eller bli boligeier fremover.

Fredag varslet DNB som første bank at den vil sette opp boliglånsrenten, med inntil 0,25 prosentpoeng. Kort tid senere fulgte Sparebanken Sør etter.

Stemningsskiftet har også Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) merket, der et ferskt boligmarkedsbarometer for andre måned på rad viser lavere optimisme i boligmarkedet.

Macic sier markedet må forberede seg på en nedgang.

– Vi spådde i fjor at boligprisene ville snu fra nedgang til oppgang ved årsskiftet og at vi ville få en kortsiktig positiv første halvdel av 2018, før en nedkjøling i andre halvår og ut hele 2019, sier hun.

Hun begrunner utviklingen med tre forhold:

  • Avtagende befolkningsvekst
  • Økning i antall ferdigstilte boliger
  • Høyere renter, igangsatt av Norges Bank denne uken

Spredning fra sentrum

Hun mener hovedstaden vil bli et slags episenter i utviklingen, og at en nedgang i Oslo også vil medføre en nedgang i distriktene.

– Oslo vil få en ledertrøye i nedgangen i boligmarkedet, sier hun.

– Når prisene begynner å falle i Oslo, vil det trolig spre seg til distriktene.

Hun presiserer at hun ikke tror nedturen vil bli «dramatisk».

Selv om prisene vanligvis stiger i januar, tror hun at 2019 vil begynne tregere enn hva som er vanlig. Hun mener perioden med «ekstrem» prisvekst er over.

– Husholdningenes gjeld har over lang tid steget mer enn inntektene, slik at kjøpskapasiteten vil begynne å stange i taket, på tross av utsikter til reallønnsvekst. Det er ingenting som tyder på at vi skal tilbake til den veksten vi har hatt, sier Macic.

I Norges Banks nyeste prognoser skrus boligprisveksten i år ned fra 1,3 til 0,9 prosent, og fra 2,8 til 2,4 prosent i 2019.

Tror renten kan overraske

I NBBLs boligbarometer trekkes renten frem som en faktor som bidrar til at andelen som tror på prisstigning, har falt fra 58 til 53 prosent.

I den foregående målingen lå andelen på 62 prosent.

De siste boligtallene fra Eiendom Norge – for august måned – viste en prisnedgang i Norge på 0,1 prosent, justert for sesongvariasjoner. Toppsjef Grethe W. Meier i Privatmegleren uttalte til DN denne uken at hun venter en liten prisnedgang i september, som vil fortsette utover høsten.

– Psykologien i markedet tilsier at andelen som tror på prisvekst fortsetter å synke, noe renteoppgangen vil være en sentral årsak til – selv om den var ventet. Én ting er å si at man venter renteoppgang, men det behøver ikke bety at du er forberedt. Mange vil nok først endre adferd når de ser en faktisk endring i sine månedlige utgifter, sier seniorrådgiver Christian Bjerknes i NBBL.

Han tror derimot at en solid norsk økonomi vil motvirke en stor nedsmelting i markedet. Fortsatt tror over halvparten av de spurte på en prisvekst.

– Vi blir ikke urolige for situasjonen før vi ser at folk begynner å frykte for jobbsikkerheten. Positiv utvikling i arbeidsmarkedet har så langt sørget for at folk er trygge i jobbene sine, noe som bidrar til å holde kjøpekraften oppe, sier han.

– Kjøper ikke hva som helst

Partner Sverre Tandberg i Aktiv eiendom Sagene tror ikke utsikter til høyere rente de neste årene vil vippe markedet ut av balanse igjen.

Likevel må enkelte trolig belage seg på å justere ned forventningene til hva man kan selge boligen sin for – i alle fall hvis man sitter på en mindre attraktiv bolig.

– Balansen mellom tilbud og etterspørsel er god nå. Det innebærer at de attraktive objektene går til høye priser. Men, folk er ikke villige til å kjøpe hva som helst bare for å skaffe seg et sted å bo, slik det har vært tidligere, sier Tandberg.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener markedet er i god balanse, og at det foreløpig ikke har tatt skade av varslede renteøkninger.

– Hvis rentebanen som er varslet slår til, og vi får flere økninger neste år, vil det ha en dempende effekt på utviklingen i boligmarkedet. Det vil nok ikke bety at prisene i seg selv vil falle, men at det vil gi en forsiktig vekst, sier han.

Styreleder Kurt F. Buck i Norges Eiendomsmeglerforbund tror at markedet vil ta renteøkningen med et skuldertrekk.

– Man vil kanskje se at folk justerer seg når det kommer flere økninger, men de kommer jo på grunn av at økonomien gå bra, sier regionsleder Kurt Buck i Eiendomsmegler 1 Bergen.

Grytten: – Tregere i byene

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole er kjent for ofte å være negativ til utviklingen i boligmarkedet. Han har også lagt merke til et skifte.

– Spesielt i byene går salget tregere og det tar lengre tid å få solgt. Flere og flere må selge under prisantydning, sier Grytten.

Han tror rentehevingen torsdag og signalene om ytterligere seks rentehopp frem mot utgangen av 2021 vil påvirke markedet.

– Jeg tror det er mulig at vi får både en utflatning og til og med et fall i prisene i høst.

– Men rentehevingene har jo lenge vært varslet?

– Folk flest ser ikke på forventninger, men på hva som faktisk blir gjort. Nå har Norges Bank vist at renten faktisk blir satt opp, sier Grytten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kommentator i DN Bård Bjerkholt om skandalen i Danske Bank: – Gjør saken til en av de aller største hvitvaskingsskandalene i verden
01:28
Publisert: