Bettina Harto (24) går siste året på jusstudiet, og har kikket på leiligheter på nettet en stund. I januar startet hun jakten på sin første leilighet for alvor.

Visning på en 47 kvadratmeter stor leilighet i Sørligata på Tøyen i Oslo 3. januar er hennes første.

– Jeg leter etter noe større enn en studenthybel. Det må være en med plass til å bli litt voksen i, sier hun.

Merker økt interesse for minileiligheter med skyhøye kvadratmeterpriser dnPlus

Den unge førstegangskjøperen er ikke spesielt bekymret for å kjøpe seg inn i et boligmarked som er spådd å ha liten vekst fremover. Hun prøver å finne en balanse mellom å finne et sted hun vil bo, og å finne noe som er rimelig nok til at hun kan tåle noen renteøkninger.

– Jeg vil jo ikke gå mye under budsjett bare for å helgardere meg mot en renteøkning, men det er klart man prøver å ta hensyn til det. Det blir en avveining mellom hva man vil ha, uten at man ender på noe med for liten plass, sier Harto.

Boligprisene falt i desember

Boligprisene her til lands falt nominelt med 0,2 prosent i desember 2018 sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,7 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Oslo hadde sterkest prisutvikling i 2018, med en på 6,3 prosent gjennom året. Svakest utvikling hadde Trondheim med en nedgang på 0,8 prosent.

– Årstakten i boligprisutviklingen har hentet seg inn igjen etter det til dels kraftige boligprisfallet i 2017. I Oslo har prisene steget mest i året som gått, men her er prisene fortsatt på et lavere nivå enn da de var på sitt høyeste i februar 2017, sier direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

– Jeg leter etter noe større enn en studenthybel. Det må være en med plass til å bli litt voksen i, sier Bettina Harto.
– Jeg leter etter noe større enn en studenthybel. Det må være en med plass til å bli litt voksen i, sier Bettina Harto. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Omsetningen i boligmarkedet har vært rekordhøy. I desember ble det solgt 2963 boliger i Norge, noe som er 1,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017. I 2018 er det solgt 90.828 boliger, som er 4,9 prosent flere enn i 2017 og 2,6 prosent flere enn i rekordåret 2015.

– Antall salg i desember er på nivå med tidligere år, og som normalt for desember å være. Samlet for 2018 så er det solgt over 90.000 boliger, noe som er rekord i antall bruktboligsalg i Norge i løpet av et år, sier Dreyer.

Lønnsomt å kjøpe – hvis du skal bo lenge

Selv om boligprisene er spådd en flat til moderat vekst i år, gjør trolig Bettina Harto rett i å tenke at å kjøpe er å foretrekke fremfor å leie.

DN har snakket med tre eksperter: sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken, leder for privatmarked Endre Jo Reite i BN Bank, og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Alle er raskt ute med å fortelle at det fortsatt er lurt å kjøpe egen bolig hvis man har mulighet til det.

– Leter du etter et sted du skal bo i mange år, er det bare å kjøpe. Men med tanke på at boligprisene kan falle fremover, er det ikke et like godt investeringsobjekt som det har vært frem til nå, sier Holvik.

Økonomene DN har snakket med understreker at det i et mer flatt marked er ekstra viktig at man planlegger å bo lenge i boligen man kjøper, for å minimere risikoen for tap ved salg.

– Hvis du ikke har et langt tidsperspektiv eller ikke vet hvor du skal bo om fem år, er risikoen ganske høy for at du i alle fall ikke har med deg mer penger ut når du regner med omkostningene ved å kjøpe og selge, sier Reite.

Anbefaler renteplan

Norges Bank har varslet at renten skal ytterligere opp fremover, etter at de satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i september i fjor.

For dem som har fått eller kommer til å få høye lån, blir det viktig å legge en plan for at renten kan stige, mener Reite.

Endre Jo Reite, leder for privatmarked i BN Bank, tror folk må belage seg på å få låne mindre i tiden fremover.
Endre Jo Reite, leder for privatmarked i BN Bank, tror folk må belage seg på å få låne mindre i tiden fremover. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Det gjelder spesielt for dem som får lån som avviker fra boliglånsforskriften, for eksempel ved å ha gjeld som overskrider fem ganger din egen årsinntekt.

– Hvis du planlegger å betale høyere avdrag enn du må, bør du heller sette disse pengene på en egen konto og lage deg en buffer, sier Reite.

Kredittsjef advarer mot økt risiko for boligtap dnPlus

Grunnen er at bankene kan bli strengere på hva de vil gi av lån fremover. Skal du betale inn ekstra avdrag, bør du ha en god buffer fra før, og være sikker på at du kunne fått det samme lånet i morgen som du har i dag, mener Reite.

– Selv om du sparer noen rentekroner på å betale ekstra avdrag på lånet, må du tenke på fleksibiliteten i økonomien din. Hvis du får en uforutsett utgift, er det ikke sikkert du får låne opp igjen avdragene dine.

Venter vekst ut 2020

– Vi venter en moderat, men positiv vekst i 2019, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror boligprisene vil stige moderat de to neste årene, før norsk økonomi følger en svekket verdensøkonomi.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror boligprisene vil stige moderat de to neste årene, før norsk økonomi følger en svekket verdensøkonomi. (Foto: Gunnar Blöndal)

Hun utdyper at lønnsveksten er forventet å bli på rundt tre prosent i år, og at økningen vil være på rundt én prosent etter justering for inflasjon. Det tror Due-Andresen vil veie opp for varslede rentehevinger fra Norges Bank, slik at etterspørselen etter bolig fortsatt vil være god.

– Vi tror det vil komme to rentehevinger fra sentralbanken i år, og at det kan bli færre enn varslet. Det henger på forventninger til at den globale økonomien vil kjøle seg ned og at Norge vil følge etter, sier Due-Andresen.

Handelsbankens prognoser viser en boligprisvekst på to-tre prosent også i 2020.

– Etter det har vi ikke prognoser, men vi tror norsk økonomi vil svekkes. Generelt tror vi 2019 er et toppår, og så begynner økonomien å svekkes fremover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: