Norske boligpriser i april steg 0,8 prosent nominelt og sto på stedet hvil korrigert for sesongvariasjoner. De nominelle prisene i Oslo steg 0,6 prosent, men prisene i hovedstaden falt 0,1 prosent korrigert for sesongsvingninger.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener boligmarkedet nå er svært forutsigbart. Og kjedelig.

– Gjesp, gjesp. Nullvekst sesongjustert i de nasjonale boligprisene og en nedgang på 0,1 prosent i Oslo. Markedet er fortsatt velfungerende og utvikler seg stabilt. Boligprisene nasjonalt er 2,2 prosent høyere enn for et år siden, mens inflasjonen er 2,9 prosent i samme periode, så realboligprisveksten er negativ, sier Macic.

Hun har lenge varslet en tilbudsøkning i boligmarkedet.

– Helt fra 2017 har vi sagt at tilbudsøkningen vil begynne høsten 2018 og forsterke seg innover 2019. Dette har vi hatt rett i. Så langt i 2019 er det lagt ut for salg 7,5 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018, sier sjeføkonomen.

Helt fra 2017 har vi sagt at tilbudsøkningen vil begynne høsten 2018 og forsterke seg innover 2019. Dette har vi hatt rett i
Nejra Macic

Venter å se renteeffekt

Macic' prognose for ferdigstilte boliger viser at toppen kommer i sommer.

– Så tilbudsøkningen er langt fra over, sier Macic.

Fremover venter hun at effekten av renteøkningen fra mars vil materialisere seg.

– Og med fredagens ledighetstall ser det veldig sannsynlig ut med en ny renteøkning i juni. Legg på innføringen av gjeldsregisteret på toppen av det, og du får en etterspørselsside i boligmarkedet som ikke vil kunne absorbere tilbudsøkningen fullt ut. Derfor er vi fortsatt ganske sikre på at boligprisene skal svakt nedover utover året, sier Macic.

– Markedet har snudd

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, oppfatter boligmarkedet som «svært stabilt og velfungerende».

– Og alt tyder på at det vil vedvare. Riktignok er det regionale variasjoner, men markedet er gjennomgående preget av en trygghet som utløser god etterspørsel. Den moderate prisutviklingen åpner markedet for flere interessenter, og bidrar til den høye aktiviteten, sier Geving.

Leder for personmarkedet i Nordea, John Sætre, merker at boligvåren er i gang, og det er god fart i markedet.

– Det er mange som vil kjøpe, men det er også mange boliger til salgs. Markedet har snudd, nå er det kjøpers marked. Det er mange boliger ute på markedet, og det gjør at kjøperne kan være mer kresne og tilbakeholdne. Derfor kan det ta lengre tid å få solgt, men vi ser at de fleste får solgt innenfor en tidsramme som er forsvarlig, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.