– Det er betraktelig bedre respons enn for noen måneder siden. Det er flere på visning, gode budrunder og vi har hatt flere salg som har gått langt over prisantydning, sier daglig leder og eiendomsmegler Tina Marie Stålborg i Nordvik & Partners Nydalen.

Hun har også tro på en jevn bedring i markedet fremover.

Siden nyttår har de gjennomsnittlige boligprisene i hovedstaden steget 4,1 prosent, mens de minste leilighetene har steget hele 5,6 prosent, ifølge fersk statistikk fra Eiendomsverdi og Eiendom Norge, som lager de månedlige rapportene om det norske bruktboligmarkedet.

– Avliver kanskje en av mytene

– Noe som kommer tydelig frem er at småleilighetsmarkedet svinger vesentlig mer enn andre boligtyper. Det avliver kanskje en av mytene at det «tryggeste» du kan gjøre er å kjøpe en liten sentrumsleilighet i Oslo, det er nettopp i dette markedet prisene svinger mest, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Årsaken er at det også er i dette segmentet det ser ut til at etterspørselen svinger mest, påpeker Dreyer.

– Mange av kjøperne er enten sekundærboligkjøpere eller førstegangskjøpere, og det er målgrupper som ofte faller fra eller kommer til avhengig av konjunkturene. De som kjøper for å bo og som allerede er i markedet, er mer stabilt i markedet, sier Dreyer.

De minste leilighetene falt 15,3 prosent fra topp til bunn, mens Oslo som helhet falt 12,6 prosent. På landsplan falt prisene seks prosent frem til årsskiftet, og har siden steget 3,1 prosent.

Denne 30 kvadratmeter store toromsleiligheten på Grünerløkka i Oslo hadde en prisantydning på 2,8 millioner kroner, og ble nylig solgt for 3,1 millioner kroner. Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners
Denne 30 kvadratmeter store toromsleiligheten på Grünerløkka i Oslo hadde en prisantydning på 2,8 millioner kroner, og ble nylig solgt for 3,1 millioner kroner. Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners (Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners)

Flere sekundærboliger

Finanstilsynet har foreslått at kravet til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo nå droppes.

– Vi tror det vil ha liten effekt å lempe på de særegne kravene i Oslo. I analysene Finanstilsynet har gjort fremkommer det at kravet om maksimal belåning på fem ganger inntekt er det som har hatt størst effekt i Oslo-markedet siden det er her prisene er høyest, sier Dreyer.

Han støtter Finanstilsynets begrunnelse for å fjerne de særegne kravene fordi det ikke bør være forskjeller på krav avhengig av type kjøper av bolig og geografi.

Antallet sekundærboliger i Oslo økte med 1276 i 2017, viser en fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita.

Totalt var det 53.093 sekundærboliger i Oslo i 2017 viser statistikken. Dette utgjør 15,88 prosent av den totale boligmassen i Oslo – en økning fra 15,63 prosent i 2016.

– Mange av dem som kjøper sekundærboliger i Oslo er kapitalsterke og påvirkes i liten grad av de strengere egenkapitalkravene som kom i boliglånsforskriften. I fallende markeder er tendensen at noen benytter muligheten til å kjøpe lavt prisede sekundærboliger, og flere eiere venter med å selge sekundærboliger til prisene stiger, uttaler administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i en melding.

Seniorøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse mener innstramningene i boliglånsforskriften bidro til et ekstra fall i etterspørselen etter de minste objektene fra januar 2017.

– Når Finanstilsynet nå foreslår å kutte ut særreglene for Oslo, kan en vente at dette treffer de små leilighetene spesielt, som igjen vil gi positive ringvirkninger til resten av markedet. Alt tilsier da at de minste enhetene vil stige mer i pris enn markedet i Oslo for øvrig, sier Mamre.

Denne 19 kvadratmeter store ettromsleiligheten på Bjølsen i Oslo hadde en prisantydning på 1,89 millioner kroner, og ble nylig solgt for 2,28 millioner kroner. Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners
Denne 19 kvadratmeter store ettromsleiligheten på Bjølsen i Oslo hadde en prisantydning på 1,89 millioner kroner, og ble nylig solgt for 2,28 millioner kroner. Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners (Foto: Foto: Zovenfra/Nordvik & Partners)

Merker at investorer kommer tilbake

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom har registrert at investorene har begynt å komme tilbake i boligmarkedet. Likevel tror han mange brente seg på fallet gjennom fjoråret.

– Jeg tror mange av de mindre investorene som gikk inn for en stund siden tenkte det var ganske trygt. Men nå som vi har hatt en nedgang som viser at det er en viss risiko forbundet med eiendom, blir det spennende å se om realitetsorienteringen slår inn, sier Buraas.

Hvis kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig reduseres fra 40 til 15 prosent, vil likevel flere få anledning til å kjøpe flere boliger.

– Det vil kunne presse prisene litt mer opp, sier Buraas.

Partner Mikkel Røisland i Røisland og Co, som jobber med utvikling og salg av nye boligprosjekter registrerer at interessen er tilbake i nyboligmarkedet, også fra dem som ikke skal bo selv.

– Det er både fra foreldre som igjen ser på å hjelpe barn, eller for å plassere langsiktig, dette vises ved at interessen for 2-roms er tilbake. Rene småinvestorer som kjøper for å spekulere i videresalg er ikke så synlige ennå, noe prøver seg ved å tilby seg å kjøpe mot å få rabatt, men det blir det ikke salg ut av, sier Røisland.(Vilkår)

Meretes Utvalgte: Nytt røverkjøp fra Contino
Perfekt til lam, er kun 480 flasker tilgjengelig. Først til mølla.....
01:13
Publisert: