Torsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for andre kvartal og juni 2022.

Salget av nye boliger i juni var 38 prosent lavere enn juni i fjor. Salg av eneboliger falt 26 prosent, småhus 43 prosent og salg av leiligheter hadde en nedgang på 41 prosent.

– Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registreringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

Salget av nye boliger har vært fallende siden juli 2021.

– Det er kun under finanskrisen i 2008 og 2009 vi har målt lavere salg i andre kvartal, sier Hiim.

Salget av nye boliger i andre kvartal var 29 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. I første halvår av 2022 er det solgt 11.363 nye boenheter, som er en nedgang på 19 prosent sammenlignet med første halvår 2021.

Bekymret for markedet

Hiim frykter at salget vil fortsette å holde seg lavt i 2022, og at de langsiktige konsekvensene vil være alvorlige.

– Boligbehovet er nå oppjustert med over 3.000 boliger, til 29.384 boliger i året. Fremover er vi urolig for boligforsyningen, sysselsettingen, og de som trenger boliger, sier han.

Hiim ber derfor om fortgang i behandling av innsendte regulerings- og byggesaker, forbedring av virkemidler som boliglånsforskriften og Husbanken, samt å unngå ytterligere press i økonomien som kan føre til nye rentehevninger.

Fallende igangsetting

Igangsettingen av nye boliger i juni 2022 var 31 prosent lavere enn i juni 2021. Igangsettingen viser at eneboliger falt 10 prosent, småhus 45 prosent, mens leiligheter var 35 prosent lavere enn i juni 2021.

Igangsettingen av nye boliger i andre kvartal 2022 er tre prosent ned mot samme kvartal i fjor.

Første halvår i år ble det igangsatt 10.780 nye boliger, som er omtrent på samme nivå som i første halvår i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.