Saken oppdateres.

Siden midten av april er det solgt 2.270 nye boliger her til lands. Dette er hele 38 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, men 23 prosent færre enn samme periode i fjor.

– Etter svakt nyboligsalg i mars og april, har det vært en tydelig økning i salget i mai og juni. Salget er imidlertid på et lavere nivå enn det som er «normalt» på denne tiden av året, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert tirsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

Færre usolgte

Salget siden april utgjør 12 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 3 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, men 4 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

Det er nå 16.258 usolgte nye boliger her til lands, mot 16.484 i april. Nedgangen skyldes at 2.261 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 2.265 har blitt solgt.

Sterkest salg i Oslo og Buskerud

I samme periode er det solgt 1.224 nye boliger på Østlandet. Dette er hele 47 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men 29 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Salget på Østlandet siden april utgjør 14 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 4 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, men 5 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

– Det sterkeste salget finner vi i Oslo og Buskerud med en salgstakt på 20 prosent. Svakest er Østfold og Oppland med 9 prosent, skriver Benedictow i rapporten.

Det er nå 7476 usolgte boliger på Østlandet, mot 7749 i april.

Forskjellen fremkommer ved at 994 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1224 er blitt solgt, ifølge rapporten.

I Oslo er det ifølge rapporten nå 1267 usolgte nye boliger i Oslo. Det er det laveste tallet på over to år.

Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen, forklarer Benedictow.

De siste to månedene har det vært salgsstart på 205 nye boliger i Oslo. I samme periode i fjor var det salgsstart på 605 boliger, mens det i juni 2018 var salgsstart på 403 nye boliger i hovedstaden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.