– Det er flere på visning, flere med i budrundene og vilje til å betale en høy pris. Derfor fortsetter prisene å øke mer på småleilighetene sammenlignet med de større, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

– Man oppnår nå ekstreme priser på de minste leilighetene, sier Halvorsen.

For mange unge som skal kjøpe et sted å bo i Oslo, blir bøttekottene det eneste alternativet, mener Halvorsen.

DNB Eiendom-sjef Terje Halvorsen.
DNB Eiendom-sjef Terje Halvorsen. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Du får snart ikke en toroms for under 3,5 millioner kroner. Kjøpesummen blir jo lavere når det er færre kvadratmeter, selv om kvadratmeterprisen i seg selv blir ekstrem, sier han.

Han tror også man kan få en innspurtseffekt i dette segmentet. Årsaken er at en del fortsatt har finansieringsbevis som de fikk av banken før siste runde med innstramning i boliglånskravene, som trådte i kraft fra nyttår. En del kan få mindre å handle for hvis de må fornye finansieringsbeviset.

– Mange på visningene er veldig bevisste på det. Og for nyutdannede vil det bli vanskeligere, sier Halvorsen.

«Samme ville tilstander»

Etter en gjennomsnittlig prisoppgang for alle Oslo-boliger det siste året på 23 prosent i Oslo, fortsetter markedet videre oppover i januar. Det bekrefter sjefene for fem eiendomsmeglerkjeder. 

Halvorsen anslår at utbudet i Oslo nå er 25 prosent lavere enn på samme tid i fjor og venter at januarfasiten vil vise en solid prisstigning både på landsbasis og i Oslo.

– I Oslo er det fremdeles altfor lite boliger til salgs, og det er samme ville tilstander som det var i høst, med forsøk på kupping, svært mange på visning og mange budgivere, sier administrerende direktør Grete W. Meier i Privatmegleren.

Kjedens meglere merker så langt ikke noen effekt av Finansdepartementets skjerpede boliglånskrav.

– Dette vil nok i tilfelle slå ut senere på våren, og da trolig mot de formuende som ikke alltid har så høye inntekter, sier Meier.

Hun venter at boligprisene for landet totalt vil stige med tre prosent og i Oslo rundt fire prosent.

«Drammen er aller verst»

I motsetning til Meier og Halvorsen mener konstituert administrerende direktør Jon Olav Halgunset i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus at det er litt færre på visningene nå enn i fjor høst. 

– Dette skyldes primært to forhold: Det ene er at boligene prises noe høyere, og det andre er at den nye boliglånsforskriften virker inn på antall kjøpere i markedet, sier Halgunset.

Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.
Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling. (Foto: Aleksander Nordahl)

Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling sier det er mangel på boliger til salg, selv om aktiviteten har tatt seg opp den siste uken. Hun påpeker at kjøpsinteressen er høy over hele landet.

– Kombinert med lave salgsvolumer vil vi nok få en sterk prisvekst i januar, sier Ulvness

Selv om administrerende direktør Leif J. Laugen venter at prisene i Oslo skal opp så mye som 3,5 prosent i januar, mener han fallet i utbudet i Drammen, Bærum og Follo er vel så dramatisk.

– Drammen er aller verst. De er veldig få objekter til salgs og som kommer for salg med det første, sier Laugen.

Kupping i Bergen

I Stavanger, derimot, har aktivitetsnivået økt med 40 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Det er bra oppmøte på en del visninger, og vi har en del budrunder. Her tror jeg vi får en prisøkning på fem prosent i år, sier Laugen.

I Bergen registrerer Laugen at det etter uroen i kjølvannet av oljesmellen er på full fart opp igjen.

– Objektene går godt over prisantydning. Vi har til og med forsøk på kupping. Det har det ikke vært mye av i Bergen de siste årene, sier Laugen, som venter at prisene skal opp syv–åtte prosent i vestlandsbyen i år.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert:

DNs journalister Espen Linderud og Marte Ramuz Eriksen har gransket hvordan norske aksjefond har gjort det siden 2000. Sammen med DNs Bård Bjerkholt og Terje Erikstad gir de også tips til fondssparing, og hvilke feller du bør unngå.

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.