Norske boligpriser steg 1,2 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.
Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for mai, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er overrasket over den sterke prisveksten i mai.
– Dette markedet nekter å gi seg. Det er et veldig sprekt marked, og det blir ikke farlig å heve renten, slår han fast.
På landsbasis har boligprisene steget 6,4 prosent det siste året.
– Boligprisveksten kombinert med dagens ledighetstall fra Nav er et sterkt signal om tilstanden i norsk økonomi. De som snakker om krisetilstander må gå en annen plass, sier Andreassen.
Ferske arbeidsledighetstall fra Nav viser at 1,6 prosent av arbeidsstyrken var arbeidsledig i mai. Det utgjør 47.100 personer.
Høyere rentebane
Andreassen tror at boligprisveksten vil dempes når rentene heves fremover. Norges Bank planlegger syv rentehevinger innen utgangen av 2023, og styringsrenten er ventet å være på 2,5 prosent mot slutten av året.
– Boligprisene har allerede steget langt forbi anslaget Norges Bank hadde i mars. Dette er boligprisvekst langt over forventet, og som taler for at rentebanen skal opp, sier han.
På landsbasis er boligprisene 1,2 prosent høyere enn anslaget Norges Bank hadde i mars.
– Det hele er egentlig rart, gitt at nordmenn ikke har hatt så liten tro på egen økonomi på mange tiår. Rentene stiger, det er høy inflasjonen, men likevel kaster folk penger inn i boligmarkedet, sier Andreassen.
Det ferske forventningsbarometeret til Finans Norge viser at nordmenn ikke har hatt mindre tro på egen økonomi siden bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet. Da var arbeidsledigheten høy og boligprisene hadde nettopp kollapset. Norske husholdninger har fremdeles mye gjeld, men i dag er arbeidsledigheten svært lav og norsk økonomi kunne knapt gått bedre.
Kraftig prisvekst
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, mener også at den sterke prisveksten den siste måneden er overraskende med tanke på stigende renter og høy inflasjon.
– Samtidig skapes prispress av den lave tilbudssiden i bruktboligmarkedet, høyere kostnader og flaskehalser for produksjon av nye boliger, samt sterk folkevekst. Det går også svært godt i norsk økonomi for øyeblikket og det gir økt etterspørsel etter bolig, sier Lauridsen.
Lauridsen forklarer at det har vært en liten vekst i antall nye boliger på markedet gjennom mai. Det ble lagt ut 11.708 boliger for salg i Norge, noe som er 0,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.
– Det er solgt svært mange boliger i Norge i mai og det har også vært lagt ut mange nye boliger på markedet. Vi venter også mange nye bruktboliger på markedet i juni, sier Lauridsen.
I mai ble det solgt 10.436 boliger i Norge, noe som er 0,9 prosent flere enn tilsvarende måned i 2021.
Både i Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Oslo har boligprisene steget over en prosent i mai. Sterkest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo med en oppgang på 1,6 prosent.
Oslo har også en sterk oppgang i 12 måneders veksten med en oppgang til 7,1 prosent fra 4,6 prosent i april.
– Etter en moderat utvikling i boligprisene i Oslo i 2021, så har boligprisene i hovedstaden så langt i år steget kraftig, sier Lauridsen.
Venter utflating
Randi Marjamaa, leder for personmarked, venter en utflating av prisene utover høsten.
– Vi har i hele 2022 hatt svært stor pågang av kunder som ønsker finansieringsbevis. Nå ser vi at flere kunder realiserer kjøp, og at det høyere rentenivået foreløpig ikke har skremt de som lenge har ønsket å kjøpe ny bolig, sier Marjamaa.
Hun sier også at banken fremdeles opplever stor pågang fra førstegangskjøpere som ønsker lån til bolig.
– Men vi ser at terskelen nå er blitt høyere for unge å komme inn i boligmarkedet, fordi kraftig vekst i boligprisene de siste par årene har gjort at oppsparte penger ofte ikke dekker den nødvendige egenkapitalen på 15 prosent av kjøpesum, sier Marjamaa.
Også administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, venter utflating mot høsten.
– Det er ingen tvil om at renteøkninger i det omfang som er varslet av sentralbanken, vil påvirke boligmarkedet, men effektene i boligmarkedet kommer erfaringsvis med enn viss forsinkelse, sier Geving.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.