Igangsettingen av nye boliger i desember var opp 25 prosent, sammenlignet med samme måned året før.

12-månedersendringen for salget av nye boliger lå én prosent lavere, mens igangsettingen var fire prosent under forrige 12-månedersperiode.

– Igangsettingen av nye boliger i 2018 endte på 29.496 boliger, etter en god avslutning på året. Dette er en nedgang på fire prosent sammenlignet med 2017, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, i en pressemelding.

Igangsettingen av leiligheter økte med fire prosent i 2018, mens småhus og eneboliger sank med henholdsvis 15 og ti prosent. Det bygges flest boliger i Akershus, fulgt av Oslo og Trøndelag.

Oslo er den største utfordringen

– Norges demografisk betingede boligbehov er på 31.500 boliger, sier Jæger.

– Dette betyr at vi i 2018 igangsatte cirka 2.000 færre boliger enn det behovet skulle tilsi. Vi opplever at Oslo har den største utfordringen der det ble igangsatt 20 prosent færre boliger enn behovet. I Trøndelag er det omvendt, der bygges det flere boliger enn vårt beregnede boligbehov, sier Jæger.

Totalt ble det solgt 27.368 nye boliger i 2018, som er på om lag samme nivå som i 2017. Salget av leiligheter økte med åtte prosent, mens salget av småhus og eneboliger gikk tilbake med henholdsvis 14 og seks prosent, avslutter Jæger.

Obos beholder plassen som landets største boligbygger i 2018, med 1.640 igangsatte boliger, viser tall fra Boligprodusentenes Forening.

Bruktboligprisene, som kom tidligere denne måneden, falt nominelt med 0,2 prosent i desember 2018 sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,7 prosent. Prisutviklingen var sterkere enn normalt, viste den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Verdens bedriftsledere er blitt mer pessimistiske
01:27
Publisert: