– Jeg tenkte at hvis jeg kan gjøre et boligkjøp der utgiftene mine ikke blir høyere enn om jeg hadde leid bolig, da har jeg gjort en god investering. Men det innebar at jeg måtte gi slipp på noe av det jeg ønsket meg i en leilighet, sier Anders Kløvning.
Han er nettopp ferdig med en bachelorgrad i eiendomsmegling fra BI, og har fått jobb i Oslo. Den ferske eiendomsmegleren endte med en 28 kvadratmeter stor ettromsleilighet i Bogstadveien, der prisantydningen var 2,5 millioner. Leiligheten gikk, som forventet, 100.000 kroner over. Kløvnings foreldre stilte som medlåntagere for å gi banken tilstrekkelig sikkerhet.
Kløvning ville bo sentralt. Da ble det standard og størrelse han valgte å være mindre kresen på. Selv om boligprisene i Oslo falt 0,6 prosent i august, har de steget 9,4 prosent hittil i år. Men fortsatt ligger de 4,5 prosent under pristoppen fra februar 2017.
– Jeg tenkte at så lenge det går an å bo her, har det ikke så mye å si hvordan det ser ut. Man kan jo pusse opp litt etter hvert, uten at man trenger å bruke veldig mye penger på det, sier han.
Brukte mye tid
Kløvning sier seg enig i at unge boligkjøpere kanskje lett går i fellen og kjøper mer med hjertet enn med hodet, slik administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 har uttalt til DN tidligere.
Derfor la han en klar plan for hva han så etter, og hva han ikke skulle bry seg om. Som nyutdannet eiendomsmegler hadde han mer kunnskap om boligkjøp enn de fleste førstegangskjøpere, uten at det hindret ham i å spørre andre om hjelp.
– Jeg hadde med meg en kompis med byggteknisk kompetanse når han kunne, og benyttet meg av kunnskapen til venner og familie. Ellers leste jeg alltid tilstandsrapporten nøye, så jeg fikk et bilde av hva som eventuelt måtte fikses i leiligheten, og hvor dyrt det kunne bli, sier Kløvning.
Det tok et halvt år med boligjakt før han vant budrunden i Bogstadveien i juni. God tid og mye prospektlesing er hans beste tips til andre førstegangskjøpere – i tillegg til å prate med flere som vet noe om leiligheten du vurderer å by på.
Prat med alle
– Man kan ringe takstmannen som har besiktiget boligen, de er uavhengige og vet mye om den byggtekniske standarden. Snakk med dem som sitter i styret i borettslag eller sameie, de kan fortelle mer om hvordan det er i området og hvilke husregler som gjelder. Jeg snakket også mye med meglerne, de kunne tipse meg om muligheter for oppussing og romløsninger, sier Kløvning.
– Mange vil være skeptiske til å få råd av meglerne, fordi de har som hovedmål å selge boligen. Du følte du kunne stole på dem?
– Ja, som megler selv vet jeg at man sikter mot at både selger og kjøper skal bli fornøyde. Det tror jeg faktisk er litt underkommunisert – det er god reklame for megleren å finne rett kjøper til den som selger. Da må man prøve å gi gode råd og opplyse kjøpere om alt som er viktig.
Advarer mot oppussing
Selv om boligprisene ligger an til å flate ut fremover, tror ikke kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SNM man bør kvie seg for å kjøpe bolig nå. Er man forberedt på å eie leiligheten i minst fire-fem år før man selger igjen, vil ikke risikoen for tap være stor. Men én ting vil han advare unge boligkjøpere mot å gjøre med sin første bolig:
– Pusser du opp, må du være forberedt på at det ikke øker verdien på boligen tilsvarende det du pusser opp for. Det blir mange overrasket over, sier Reite.
Ifølge en ny analyse fra Sparebank 1 SMN, refinansierer fire av ti unge boliglånet sitt i løpet av de 18 første månedene etter boligkjøp. Det blir primært gjort med oppussing og oppgradering i tankene. Mange vil legge mye penger i å få det slik de vil, og bytter dyre deler av leiligheten, som bad eller kjøkken, forklarer kredittsjefen.
– Sjansen for at du får igjen de 150.000 kronene du la inn i å kjøpe nytt kjøkken, er svært liten, sier Reite.
Sjekk salgshistorikken
Reite forteller at det er gull å finne en leilighet som ser stygg ut, men som kan bli pen med enkle og billige oppussingsgrep.
– Unge kjøpere er veldig opptatte av utseendet, og ikke de mer tekniske tingene som kan koste mye å fikse. Dermed pynter de aller fleste maksimalt på leiligheter som skal selges til unge, sier han.
For å ikke bli lurt av overfladisk pynting, bør man lese tilstandsrapporten for å sjekke verdien av eventuelle endringer selger har gjort.
Reite anbefaler også å snakke med banken om eiendommens historie på markedet. Da kan du få vite hvor mye boligen ble solgt for sist, og hvordan prisutviklingen har vært på boliger i samme område.
– Det kan også lønne seg ved at du blir bedre forberedt på en budrunde. Gikk boligen raskt og over takst sist, er sannsynligheten stor for at det vil skje igjen. Ble den derimot liggende lenge sist, kan det hende man kan være tjent med å være tilbakeholden, og kanskje kuppe leiligheten istedenfor å gå gjennom en budrunde, sier Reite.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.