– Jeg er nok litt redd for at førstegangskjøpere vil tape terreng i boligmarkedet i en periode nå, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til NTB.

Årsaken til det er at prisene har kommet på et såpass høyt nivå at førstegangskjøpere ikke får låne mer, da med bakgrunn i at høyere rente gjør det vanskeligere å betjene lån, sier Geving.

Boligmarkedet har endret karakter i løpet av årets første halvår. I første kvartal ble det registrert det laveste antallet førstegangskjøpere siden 2017.

Så langt i år er det samtidig solgt 10,9 prosent færre boliger enn på samme tid i 2021, og det er tilbudt 8 prosent færre boliger. Samtidig viser statistikken sterk boligprisvekst så langt i 2022.

Forsinket renteeffekt

Meglertoppen opplyser at de som har vært mest aktive i 2022, er de som har byttet bolig. Kombinasjonen av færre boliger til salgs og høyere kjøpekraft blant denne gruppen har bidratt til prisveksten i 2022.

Under pandemien har også salgstempoet økt kraftig, og antallet usolgte boliger har falt jevnt til dagens rekordlave tilbudsside.

Forsinkelse

– Da er det lett å tenke at høyere renter ikke biter på boligmarkedet, at boligprisene vil fortsette å stige så lenge det er få boliger i markedet. Men så enkelt er det ikke, sier Geving og legger til:

– Etterspørselssiden påvirkes når rentene stiger raskt og mye. Men effekten kommer med en forsinkelse, blant annet fordi det tar noe tid før høyere markedsrenter når ut til låntakerne. Norges Bank ser i dag for seg at styringsrenten stiger med mer enn tre prosent fra sitt laveste nivå, og bankene ser for seg at markedsrentene vil komme over fem prosent, forklarer han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.