Da koronakrisen traff Norge i midten av mars, tok sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank i bruk et av de kraftigste verktøyene de har: Nullrenten.

I juni spådde Norges Bank at den ikke vil heve den igjen før mot slutten av 2022. Men etter et glødende hett boligmarked i sommer er det knyttet stor spenning til om prognosene kommer til å endres når sentralbanksjefen kunngjør de nye prognosene på torsdag.

Ifølge det ferske Boligmarkedbarometeret, som månedlig gis ut av Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), tror stadig flere nordmenn at Olsen kommer til å heve renten i løpet av det neste året.

Andelen som tror på økt rente har steget fra 38 prosent i august til 51 prosent i september.

– Store deler av økonomien har hentet seg inn fortere enn ventet, det taler for en raskere renteoppgang enn det Norges Bank har sett for seg, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL i en pressemelding.

Tror boligprisene stiger

Samtidig stiger andelen som tror på boligprisoppgang fra 49 til 54 prosent. Syv prosent tror at boligprisene skal falle det neste året. Boligmarkedsbarometeret måler temperaturen på boligmarkedet, og på grunn av den betydelige oppgangen i andelen som tror på renteoppgang, faller barometeret fra 22,1 til 18,9 poeng.

– Stadig flere tror på stigende boligpriser, men samtidig ser vi en snikende uro for økt rente. Sistnevnte veier tyngst og bidrar til at barometeret faller for første gang siden april, sier Frengstad Bjerknes.

Det er spesielt i Oslo at folk tror prisene vil stige. Her er andelen på 75 prosent.

– Den lave igangsettingstakten i Oslo bekymrer. Politikere og boligbyggerne bør komme sammen og finne ut hvor skoen trykker, sier Frengstad Bjerknes.

Frykter ikke arbeidsledighet

På sitt verste var 400.000 registrert som arbeidsledige under koronakrisen denne våren. Siden har tallet falt drastisk og ved utgangen av august var 122.200 registrert som helt ledige. Selv om arbeidsledigheten er høyere enn før pandemien, er det kun fem prosent som frykter å miste jobben.

Ifølge NBBL er dette en viktig nøkkelfaktor for boligmarkedet. En person som frykter å miste jobben vil nemlig utsette å kjøpe bolig.

– Med nullrente og liten frykt for å miste jobben er det lite som tilsier boligprisfall, sier Frengstad Bjerknes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.