Siden midten av juni er det solgt 2.770 nye boliger. Dette er 21 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, men 3 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert onsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Nyboligsalget i Norge har vært godt i sommer, og vi må tilbake til 2016 for å finne en bedre august-telling, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten.

Varelageret krymper

Salget siden juni utgjør 16 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er tre prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, men to prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Den høyeste salgstakten er på Østlandet med 18 prosent. Deretter følger Midt-Norge med 16 prosent, Vestlandet med 14 prosent, og Nord-Norge og Sørlandet med 13 prosent.

Siden sist telling har 2.428 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 2.770 boliger. Dermed er antall usolgte boliger redusert, til 14.487.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 59.400 kroner per kvadratmeter. Det er fire prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 66.000 kroner. Sørlandet ligger lavest med 48.800 kroner.

Færre usolgte på Østlandet

Siden midten av juni er det solgt 1.493 nye boliger på Østlandet. Dette er 11 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, men 13 prosent flere enn samme periode i fjor.

Dette er klart lavere enn det høye salget første halvdel av 2021, men høyere enn august-tellingene de siste fire årene.

Salget på Østlandet siden juni utgjør 18 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er ett prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, men tre prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor.

Alle synes at sollys i boliger er viktig. Der stopper enigheten
Fra 1. juli 2021 fjernes en paragraf i teknisk forskrift som beskriver sol på utearealer og i bolig. – Vi er ikke enige i at den paragrafen handler om sollys i bolig, sier statssekretær Heidi Karin Nakken (H).
04:09
Publisert:

Det sterkeste salget på Østlandet har vært i Asker og Bærum med 34 prosent. Det svakeste salget har vært i Hedmark med 11 prosent.

Siden sist telling har 1.392 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Samlet er det solgt 1.493 boliger. Dermed har antall usolgte boliger gått ned, til 6.838.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 66.000 kroner per kvadratmeter. Det er tre prosent høyere enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 89.500 kroner. Øvre Romerike ligger lavest med 51.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.