Boligprisene i Oslo falt 0,6 prosent på månedsbasis i april. Dermed er boligprisene i hovedstaden 15,7 prosent høyere enn for ett år siden.

Justert for sesongvariasjoner falt prisene i hovedstaden med 0,2 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for april, utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

– Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Med økt boligbygging de neste årene og høyere renter er det sannsynlig at vi nå går inn i en lengre periode med moderat prisutvikling i boligmarkedet, slik som i 2018 og 2019, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I mars falt boligprisene i Oslo 1,2 prosent, etter en flere måneder lang periode med kraftig vekst. På forhånd ventet eiendomsmeglerkjeder DN har snakket med en svak vekst i boligprisene i hovedstaden i april.

I april i fjor falt prisene på boliger i Oslo en prosent, da markedet i stor grad ble preget av koronautbruddet. April er vanligvis en sterk måned i boligmarkedet.

– Oslo har nådd pristoppen

Administrerende direktør Carl O. Geving viser til at boligmarkedet fortsatt er preget av høy omsetning over store deler av landet. Han mener flere nå trekker ut av Oslo til fordel for mindre byer i nærheten av hovedstaden.

– Dette må særlig ses i sammenheng med prisnivå, men også endrede boligpreferanser under pandemien. Etter prisfall to måneder på rad konstaterer vi at Oslo har nådd pristoppen for nå, og vi tror at den nasjonale pristoppen snart nås, sier han.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov mener boligmarkedet nå har kjølt seg ned. Regioner som tidligere har hatt høyt pristrykk, som for eksempel Oslo, leder an i nedkjølingen, påpeker han.

– Selv om vi hadde ventet en gradvis moderasjon gjennom året, ser vendepunktet ut til å skjedd litt tidligere enn ventet. Avmattingen har også hittil vært mer betydelig, skriver han i en oppdatering.

Hov viser samtidig til at det ikke er noe dramatikk knyttet til at prisene faller.

Kortest salgstid i Oslo

Det tok i gjennomsnitt 15 dager å selge en bolig i Oslo i april. Det var den korteste salgstiden av byene i Norge.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på en bolig i Oslo var i april 86.371 kroner, mens gjennomsnittsprisen på en bolig var 6,022 millioner kroner.

Venter videre vekst i Oslo

I årene fremover venter sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene i Oslo vil stige mer enn ellers i landet.

I en fersk prognoserapport anslår Benedictow at en samlet boligprisvekst på 27 prosent i Oslo i perioden 2021 til 2024. På landbasis er prognosen en vekst på 20 prosent.

– Vi tror at boligprisene kan vokse en del mer i Oslo, fordi tilbudssituasjonen er såpass annerledes der enn andre steder. Generelt bygges det mye i Norge, men i Oslo har det blitt bygget lite over lang tid, sa Benedictow til DN tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.