Siden januar i år har Ny Analyse registrert hvor mange boliger som faktisk er ferdigstilt i ulike prosjekter og hvor mange som er solgt.

– Det ser ut til å ha skjedd et skifte. Prisene på usolgte nye boliger settes ned i større grad enn før. For å få fart på salgene setter flere utbyggere ned prisen. Bruktboligprisene hadde jo en korreksjon, nå kan det hende nyboligprisene til en viss grad følger etter, sier samfunnsøkonom og leder av boliganalyse, Mari Mamre i Ny Analyse.

Ti prosent billigere

Andelen reprisede nye boliger steg fra drøye fire prosent i perioden februar-april til litt under åtte prosent i perioden juni-august.

I syv av ti tilfeller det siste halvåret har prisendringen betydd lavere pris. Andelen boliger som er priset ned steg til åtte av ti boliger de siste to månedene.

Dermed har 6,4 prosent av alle nyboliger på markedet i Oslo blitt satt ned i pris gjennom sommeren, altså i perioden juni-august.

– Bare over sommeren er de rabatterte boligene faktisk hele ti prosent billigere, i gjennomsnitt nær en halv million kroner per bolig, sier Mamre.

– Etter prisgaloppen fra 2015 til første kvartal 2017 er det fornuftig at prisene justeres ned noen steder. Dette kommer spesielt førstegangskjøpere til gode, fortsetter hun.

«Priskutt har boostet salget»

Mamre mener mange utbyggere likevel kvier seg for å kutte prisene fordi det kan skape forventninger om ytterligere prisnedgang og bidra til at kjøpere sitter på gjerdet.

– Men når salgene uteblir er det dyrt å sitte på usolgte boliger. Prisene havner alltid på det nivået som reflekterer balansen mellom tilbud og etterspørsel til slutt, sier hun.

Mamre peker likevel på at prisnivået for nye boliger totalt sett har ligget svært stabilt, med kun en svak negativ trend sist halvår.

– Det henger sammen med hva som blir solgt, hva som blir liggende igjen og hva som kommer ut for salg. At prisnivået på nye boliger holder seg ganske stabilt i 2018 vitner om god balanse i Oslo totalt sett. Og det ser ut til at priskutt har boostet salget enkelte steder, sier boliganalytikeren.

Store variasjoner

Mamre peker også på at det er tydelige lokale variasjoner i hovedstaden.

– I flere av områdene med høy nybygging er nok ikke etterspørselen stor nok til å ta unna tilbudet. Svakere befolkningsvekst, for høy prisdifferanse mellom nye og brukte boliger og høy konkurranse mellom tilbyderne kan generere slike lokale ubalanser, sier Mamre.

Dermed settes nå prisene ned der utbudet av nye boliger er spesielt stort, som i bydel Bjerke, ifølge boliganalytikeren.

– Men i Bjørvika, hvor byggingen også er høy, settes ikke prisene ned i det hele tatt. Noen få prøver seg også på høyere priser, sier Mamre.

Utflating i salget

Nyboligsalget her til lands falt 14 måneder i strekk frem til juni, hvor salget av nye boliger lå to prosent over samme måned i fjor, viser rapporten som Boligprodusentenes Forening la frem tidligere denne måneden.

Selv om det var en oppgang av salget av nye boliger i juni, falt nyboligsalget med to prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene mente likevel tallene ga grunn til optimisme.

– Ser man på tallene vi har hatt de siste seks månedene, så ser man at vi har hatt en relativ utflating i markedet. Derfor tror og håper vi også at markedet fortsette med det fremover, sa Jæger.

Boligprodusentene legger frem ny rapport for nyboligmarkedet i september.

Etter en forsiktig boligprisoppgang i år og neste år bremser det helt opp, før norske bruktboligpriser faller tre prosent i 2021, anslår DNB Markets i prognoserapporten «Økonomiske utsikter», lagt frem sist uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Moden billigbordeaux
14 år gammel bordeaux til 175 kroner.
01:03
Publisert: