Eiendom Norge la frem ferske boligtall for april som viste at boligprisene steg 0,5 prosent i april. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent.

Dette gjør at boligprisene nå er 1,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Oslo hadde den svakeste utviklingen med et fall på 1,0 prosent sesongjustert.

– Korona-utbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i april. På Østlandet er prisutviklingen svakere enn hva som er vanlig for april. I landet ellers er utviklingen mer eller mindre som normalt for måneden, og både prisutviklingen og transaksjonsvolumet er mer positiv enn mange forventet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Salget falt kraftig

I april ble det solgt 7.038 boliger i Norge, noe som er 10,3 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 28.289 boliger i Norge, noe som er 4,6 prosent færre enn samme periode i fjor.

I gjennomsnitt tok det 55 dager å selge en bolig i april, noe som er en oppgang på fire dager fra måneden før.

På forhånd var det bred enighet om at boligprisene hadde falt i april, etter at koronaviruset bidro til en boligprisnedgang på 1,4 prosent i mars.

April måned pleier normalt å være en god måned for boligmarkedet, og vi har ikke opplevd et boligprisfall i april siden 2003.

Vil oppheve boliglånsforskriften

April er den første måneden med full koronaeffekt i boligmarkedet. Da landet ble stengt ned 12. mars som følge av strenge smittevernstiltak, falt aktiviteten i boligmarkedet drastisk.

Som følge av dette ønsker Laruidsen å få opphevet boliglånsforskriften.

– Finansminister Jan Tore Sanner (H) lempet den 23. mars på kravene i boliglånsforskriften med virkning ut andre kvartal. Det er nå på tide å oppheve boliglånsforskriften, da den har oppfylt sitt formål, nemlig å stagge gjeldsveksten knyttet til bolig. Gjeldsveksten har allerede falt mye siden toppen i mars 2017 og Norges Banks utlånsundersøkelse fra 23. april viser at vi nå vil få det kraftigste fallet i låneetterspørselen siden finanskrisen, sier Laruidsen.

Uenighet om prognosene

Arbeidsledigheten er rekordhøy, og nordmenn kan ifølge SSB gå mot den kraftigste lønnsnedgangen på 41 år. Dette svekker kjøpekraften til norske boligkjøpere.

Samtidig bidrar rekordlav rente til å øke kjøpekraften.

Økonomene er på grunn av dette svært uenige om hvor boligprisene skal de neste årene. Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets har spådd et boligprisfall på 25 prosent, mens SSB og Handelsbanken spår svært moderate boligprisfall i år. I midten finner vi DNB, som tror boligprisene skal falle drøye fire prosent i år, men at boligprisene ikke skal opp igjen på nivået fra før koronakrisen før tidligst i 2024. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.