Det er stor spenning knyttet til boligpristallene som Eiendom Norge legger frem onsdag til uken. Da kommer fasit på hvordan koronakrisen har slått ut i boligmarkedet i april.

DNB Eiendom har hatt salgsreduksjon på ti prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom i en epost til DN.

– Veldig mange av eiendommene som selges under prisantydning, selges rett under prisantydningen, noe som tyder på at det kun er én budgiver på slutten av budrunden, skriver Buraas.

Ifølge Buraas selges nå 60 prosent av boligene hos DNB Eiendom under prisantydning:

– Dette ser vi ofte når man er litt usikker på hvordan prisene skal utvikle seg fremover, man er redd for å betale for mye.

– Det er solgt flere eneboliger så langt i april enn i 2019, det tyder på at det vårslippet vi har i påsken har gitt resultater, sier Terje Buraas.
– Det er solgt flere eneboliger så langt i april enn i 2019, det tyder på at det vårslippet vi har i påsken har gitt resultater, sier Terje Buraas. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Privatmegleren har også opplevd samme nedgang i salgene.

– Hos oss havner april omtrent 15 prosent bak april 2019, og kun ti prosent bak forventet budsjett 2020 hva gjelder salg og oppdrag inn, opplyser Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren i en epost.

Meier forteller at salg og oppdrag har tatt seg opp i løpet av måneden.

I mars sank boligprisene med 1,4 prosent. Men koronatiltakene ble ikke innført før halvvveis ut i mars, slik at det var først i april tiltakene slo ut for fullt.

– Vi må også huske at selv om det er mange permitterte og arbeidsledige er det svært mange som får bedre kjøpekraft nå på grunn av den lave renten, sier Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren.
– Vi må også huske at selv om det er mange permitterte og arbeidsledige er det svært mange som får bedre kjøpekraft nå på grunn av den lave renten, sier Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. (Foto: Gunnar Blöndal)

Færre solgte leiligheter i Oslo

– Når det gjelder Oslo, så kan jeg ikke se noen endring i liggetiden på det vi har solgt. Totalmarkedet er noe ned, men vi har solgt ti prosent flere eiendommer i Oslo i år mot 2019. Her har det gått flere eneboliger enn tidligere. Det ser ut som fallet i volumet i totalmarkedet i Oslo ligger i leilighetssegmentet, sier Buraas i DNB Eiendom.

Han legger til at det tyder på en nedgang på omtrent 20 prosent for leiligheter i Oslo. Selveierleiligheter under 45 kvadratmeter ser derimot ut til å ligge stabilt.

Administrerende direktør i Eie, Hedda Ulvness, forteller til DN at de har solgt 19 prosent færre boliger i april i år sammenlignet med fjoråret.

– Det var som forventet. Vi ser likevel at ting har løsnet de siste to ukene etter påske. Det er fortsatt et spesielt marked, men det begynner å stabilisere seg nå.

Hun opplyser at markedet i Oslo er sterkere enn landet for øvrig. Hun peker på at det må tas med i betraktning at prisantydningene på boligene allerede er justert for prisfallet i markedet.

– I Oslo er prisavviket positivt sammenlignet med resten av landet. Oslo har hatt et mindre fall samlet sett, sier Ulvness.

Administrerende direktør Hedda Ulvness  i Eie Eiendomsmegling har solgt 19 prosent færre boliger i april sammenlignet med ifjor.
Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling har solgt 19 prosent færre boliger i april sammenlignet med ifjor. (Foto: Aleksander Nordahl)

Forventer nedgang

Mandag kunne DN fortelle at hele 17 prosent av boligene som ligger ute på Finn har fått priskutt sammenlignet med prisen første gang annonsen ble lagt ut, mot 12 prosent i begynnelsen av februar.

Grethe Meier i Privatmegleren mener likevel at utsiktene for boligmarkedet begynner å lysne, til tross for usikkerhet rundt koronakrisen.

– Selv om vi er i en krise for landet, så virker boligmarkedet sterkt. Korona har skapt frykt og vi opplever at mange nå er opptatt av det nære og kjære, og da er boligen vår sentral, sier hun.

Meier tror at prisene vil synke med 1,5 prosent i Oslo og resten av landet.

– Havner vi på dette nivået, viser det i tilfelle at boligmarkedet står gjennom krisen.

Buraas fra DNB Eiendom forventer et boligprisfall på 1,5 prosent i Norge, og ett prosent i Oslo.

Eie-direktøren tror også på et moderat fall i april.

– Det blir vanskelig å spå, men vi forventer et fall. Vi kommer nok til å ligge på samme nivå som i mars, hvis ikke noe lavere, sier Ulvness.

Boligprisene har steget i april-måned ihvertfall de siste ti årene, i fjor steg prisene med 0,8 prosent i april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.