Norske boligpriser falt 1,6 prosent nominelt i juli. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for juli, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 7,1 prosent.

– Boligmarkedet i Norge tok sommerferie i juli. Mens boligmarkedet i juli under pandemien i 2020 og 2021 var preget av stor aktivitet, har det blir solgt få boliger i år. Vi må tilbake til 2017 for å finne en juli med færre salg enn i årets juli, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Selv om den underliggende prisutviklingen var negativ og det var store variasjoner i prisutviklingen i landet, vil vi karakterisere utviklingen som normal for juli å være, sier Lauridsen.

I hovedstaden forble boligprisene uendret nominelt, men steg sesongkorrigert med 0,4 prosent i juli.

– Oslo skiller seg ut i juli som det området med sterkest sesongkorrigert utvikling gjennom sommeren. Dette illustrerer vår vedvarende bekymring for boligprisutviklingen og prisnivået i hovedstaden. Vi ser heller ikke at renten vil bite her med første. Hovedstadsregionen har nå sterk befolkningsvekst og fortsatt vedvarende lav boligbygging. Dette gir ytterligere prispress i Oslo, sier Lauridsen.

Så langt i år har Oslo-prisene steget med 8,1 prosent.

– Oslo kommune må ta utfordringen knyttet til regulering av nye boliger på alvor. De høye boligprisene i hovedstaden på grunn av for få boliger, vil ikke løses av høyere boligskatt eller strengere utlånsregulering. Kun tilstrekkelig boligbygging og nok regulering av byggeklare tomter vil få boligprisene i Oslo under kontroll.

Liten aktivitet

I juli ble det solgt 4.069 boliger i Norge, noe som er 19,3 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

– Antall solgte og nye boliger på markedet er markant lavere enn tidligere år, og særlig var aktiviteten lav i andre halvdel av juli. Det er slik det skal være i boligmarkedet i juli, sier han.

Så langt i år er det solgt 53.771 boliger i Norge. Det er 11,6 prosent færre enn i samme periode i fjor.

I juli ble det lagt ut 3.221 boliger for salg i Norge, noe som er 14,4 prosent færre enn i samme måned i 2021. Så langt i år er det lagt ut 57.188 boliger for salg. Det er 8,4 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Tilbudssiden i bruktboligmarkedet holder seg på nesten samme lave nivå som i juni. Vi venter at tilbudssiden vil stryke seg gjennom august, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i juli, opp fra 25 dager i juni.

– Salgstiden går opp som normalt i juli. Det skyldes at det i juli er blitt solgt mange boliger som har ligget lenge på markedet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.