– Jeg er foreløpig rolig. Jeg er glad for at vi har et hus som kan tiltrekke seg mennesker med god økonomi, sier Jon Nybakke som sammen med samboeren kjøpte ny bolig på Nøtterøy for to uker siden for 12 millioner kroner.

Det var før myndighetene satte inn en rekke tiltak for å hindre spredningen av koronaviruset.

– Det vi gjør nå er å legge ut huset til salgs så raskt som mulig. Strategi nå får gå litt ut av vinduet. Vi er ikke stresset, sier Nybakke.

Samboerparet sitter nå med to boliger. Huset på Nøtterøy kjøpte de til flere hundre tusen under prisantydning, mens de håper å få prisantydningen på 10,5 millioner kroner for huset på Rykkinn i Bærum

Nybakke ser også fordeler med den nåværende situasjonen. Han viser blant annet til at folk ikke drar på hyttene sine denne påsken.

– Ulempen kan være at folk ikke får mellomfinansiering, og at det ikke er fellesvisninger lenger. Folk kan også finne på å komme med skambud, sier Nybakke.

Men han selger ikke for enhver pris.

– Alle må ha is i magen, sier Nybakke.

Allerede onsdag hadde det kommet et bud, som han sier han var fornøyd med.

Skille mellom ulike boliger

Tirsdag skrev Dagens Næringsliv om eiendomsmegler Anders Langtind som heller anbefaler boligselgere å vente med salg enn å selge til spottpris.

– Det er nok ikke lurt å holde igjen med boligsalg nå, basert på ett faktum: langt færre boliger som legges ut, sier partner og eiendomsmegler i Eie Bekkestua, Edvard Chapsang.

Han viser til at dersom alle skulle vente med å legge ut boliger til alt har roet seg ned, vil man sitte med et nytt problem:

– Når alle skal begynne å legge ut for salg samtidig, får man et volumproblem – som igjen fører til et prisproblem.

Han mener likevel det går et skille mellom ulike boligtyper. Han viser til at de som eier bolig i høy prisklasse kanskje ikke har like mange interessenter for tiden.

– De som eier mye verdipapirer og har hatt noen tunge dager eller uker på børsen, de med høye lønninger som nå kanskje må nedskalere betydelig, vil følgelig avvente noe lenger og se det an. Det er kanskje de aller dyreste boligene vi da snakker om. Så det er uansett viktig å differensiere mellom boliger og segmenter, sier Chapsang.

Vanlige boliger i det såkalte mediumsegmentet mener ha ikke det er grunn til å vente med å selge.

Boligsalget kan ta tid

Chapsang i Eie opplyser om at de nå har innført påmeldinger til alle deres visninger som er ute til salg.

– Så langt har vi ikke hatt boliger som ikke har fått en eneste henvendelse. Riktignok har dette vært den første visningshelgen i denne litt unormale situasjonen. Helgen som kommer nå blir en helg vi kan måle aktivitet.

Til tross for stor urolighet og usikkerhet for hva som skjer videre nå, ser ikke Chapsang at avventende oppførsel vil gjøre usikkerheten noe bedre.

– Du vet ikke hva morgendagen bringer – derfor er det dumt å vente med boligsalg. Så lenge du forstår at det tar lengre tid å få solgt, så går det greit.

Du vet ikke hva morgendagen bringer – derfor er det dumt å vente med boligsalg
Edvard Chapsang, partner og eiendomsmegler i Eie Bekkestua

Eiendomsmegleren legger også til at den lave aktiviteten i samfunnet, kan være en god mulighet for en selger.

– Nå er det mindre konkurranse, alle er hjemme og har tid til å følge med på det som blir lagt ut av boligannonser.

Førstegangskjøpere på banen

Eiendomsmegler og partner i Aktiv Eiendom avdeling Torshov Oslo, Alice Brandwijk, forteller at førstegangsboligene i indre Oslo fortsatt går unna.

– Vi har hatt flere salg i går og på mandag etter visningshelgen som var nå. Det er typisk førstegangskjøp som går unna, og noen har gått til over prisantydning, sier Brandwijk til DN.

Brandwijk opplyser også om at det ikke er noe vits å vente med boligsalg bare for å vente, for det er ingen som vet hva som vil skje fremover.

– Det er færre folk på visning, men de som skal kjøpe – de kjøper, sier hun.

Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen Bekkestua, Mats Lund, opplever at det nå er en del usikkerhet blant interessenter, men at salgsvolumet foreløpig er greit.

– Jeg kan ikke konkludere med at det vil være smart å vente med å selge bolig. Jeg kan heller ikke si: selg over sommeren, for vi vet ennå ikke de fulle konsekvensene av det som skjer i økonomien nå, sier Lund.

Samboerne Kristoffer Thunberg (33) og Ingvild Gamst Ryel (26) var mandag de to eneste som møtte til visning av en leilighet i Tromsø.
Samboerne Kristoffer Thunberg (33) og Ingvild Gamst Ryel (26) var mandag de to eneste som møtte til visning av en leilighet i Tromsø. (Foto: Rune Ytreberg)

Må ha is i magen

Samboerparet Ingvild Gamst Ryel (26) og Kristoffer Thunberg (33) var de eneste som mandag dukket opp på visning av en leilighet i Tromsø.

– Det ble verre enn jeg fryktet. Jeg forventet det skulle komme flere, siden det er få fellesvisninger i Tromsø denne uken, sier eiendomsmegler Torben Halse i Eiendomsmegler 1.

Samboerne er på jakt etter en treroms leilighet med gode bussforbindelser. Leilighetene i blokken til 3,5 millioner kroner har vært lette å selge, inntil koronaen kom, forteller Halse.

– Dette er en type leilighet vi ofte selger til unge par i etableringsfasen. De andre salgene har gått raskt og greit. Men bransjen er nok preget av korona. Vi ser at folk heller booker seg inn på private visninger, sier Halse.

Mandag ettermiddag hadde han ikke merket noen nedgang i salget.

– Selgere må ha is i magen nå til stormen gir seg, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.