Koronakrisen har slått hardt inn i markeder over hele verden. Mange har varslet at det bare er et tidsspørsmål før dette slår inn i det norske boligmarkedet. Blant dem er sjeføkonomen i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, som så for seg at boligprisene kunne falle med 25 prosent.

Det har så langt ikke slått til. Apriltallene viste at boligprisene steg 0,5 prosent i april. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent i Norge. Oslo hadde den svakeste utviklingen med et fall på 1,0 prosent sesongjustert.

I Sverige viser ferske tall at boligprisfallet er mer markant. Prisene falt med to prosent i april sammenlignet med måneden før. Aller verst var det for borettslagsleiligheter i Stockholm. Her falt prisene med nesten fire prosent på en måned. Både i Göteborg og Malmö var prisfallet på tre prosent eller mer. Det skriver Dagens Industri.

– Nå handler alt om krisens lengde. Hvis vi begynner å se en enda større innvirkning på arbeidsplasser, hvis varsel og permittering går over til et høyt arbeidsledighetsnivå, ja, da kan denne nedgangen bli på 10 prosent i det lange løp, sier Johan Engström, administrerende direktør i Fastighetsbyrån til avisen.

Her hjemme i Norge har ekspertene lagt frem mange ulike anslag om hvordan boligprisene vil utvikle seg fremover. De fleste er imidlertid enige om at prisene skal ned.

Norges Bank har kuttet kraftig i renten så langt i år. I starten av mai kuttet sentralbanken styringsrenten til null. De kom samtidig med et anslag på boligprisutviklingen. Sentralbanken tror at boligprisene vil falle med 1,8 prosent i år og 1,0 prosent til neste år.

SSB tror prisene i Norge vil falle med rundt to prosent i år, og et fall på 0,5 prosent neste år.

DNB har spådd et prisfall på fire prosent, og at boligprisene ikke skal opp igjen på nivået fra før koronakrisen før tidligst i 2024.

Boligprisene i Norge er etter apriltallene ble lagt frem 1,2 prosent høyere enn for ett år siden. Det betyr at prisene skal falle mye de neste månedene dersom prognosene skal slå til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.