De nominelle boligprisene her til lands falt 1,1 prosent i mai, sammenlignet med april, viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Det er det største prisfallet i mai måned på 14 år. Vi må helt tilbake til mai i 2003 for å se et større fall. Den gang falt boligprisene med 1,34 prosent i hele landet i mai.

Forrige gang boligprisene falt nominelt var i september 2016, da prisene falt med 0,1 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene ned 0,7 prosent.

Svakere enn ventet 

– Det norske boligmarkedet har en mer moderat prisutvikling og ser ut til å ha lagt bak seg perioden med sterk prisvekst. Mai er ofte en måned med mer forsiktig prisutvikling , og det er derfor ikke uventet at prisutviklingen er vesentlig svakere enn foregående måneder, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge. 

– Derimot er en nedgang på 0,7 prosent i sesongkorrigerte priser noe svakere enn forventet, sier han. 

I mai var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 8,3 prosent høyere enn i mai 2016.

Prisendringen i de store byene i mai (siste 12 måneders i parentes):

Oslo: -1,4% (+16,5%)

Bergen: +0,5% (+2,5%)

Trondheim: +0,7% (+6,4%)

Tromsø: +0,3 % (+5,0%)

Stavanger: +1,0% (+0,7%)

Kristiansand: +0,3% (+1,6%)

Større tilbud 

Aktiviteten i boligmarkedet var høy i mai, ifølge Eiendom Norge. I mai måned ble det solgt 9.846 boliger, som er 5,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor.

I mai måned ble det lagt ut 11.483 boliger for salg i Norge, noe som er 10,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Det er vesentlig flere boliger ute for salg nå, sammenliknet med i fjor. I alle de største byene opplevde vi gjennom mai måned en drastisk økning i tilbudssiden. For eksempel ble det lagt ut over 40 prosent flere boliger for salg i Stavanger i mai i år enn i fjor. Den økte tilbudssiden vil ha en dempende effekt på prisutviklingen i månedene som kommer, sier Dreyer.

Raskere salg

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 31 dager i mai, mot 33 dager i april.

I mai 2016 tok salget 32 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

I mai ble det lagt ut 11.843 boliger for salg mot 7979 i april. I mai 2016 ble det lagt ut 10.702 boliger for salg.

I mai ble det solgt 9846 boliger mot 9348 samme måned i 2016.

Salgene gikk raskest i Drammen med 13 dager fulgt av Akershus og Oslo med 17 dager. Tregest gikk det i Vest-Agder utenom Kristiansand med 121 dager.

Mindre lokkeprising

Eiendom Norge registrerer avvik mellom prisantydning og solgtpris i den månedlige rapporten. Dette er i lys av oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor.

I gjennomsnitt gikk boliger her til lands 2,5 prosent over prisantydning i mai mot 2,8 prosent over prisantydning i april. I Oslo gikk boligene i gjennomsnitt 2,9 prosent over prisantydning i mai. I januar gikk Oslo-boligene 9,1 prosent over prisantydning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.