Onsdag la Eiendom Norge frem prisutviklingen i boligmarkedet for desember og for hele fjoråret. I desember falt bolig prisene med 1,3 prosent, men korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent i desember.

- Boligprisene i Norge sank i desember som normalt for måneden. Antall solgte boliger derimot er alt annet enn normalt. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i løpet av en desember-måned som i 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i desember hadde Tromsø og Bodø m/Fauske med en oppgang på 0,8 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Drammen m/omegn og Tønsberg m/Færder med en sesongkorrigert nedgang på 1,4 prosent.

Opp 5,2 prosent i 2021

Etter at Norges Bank satte styringsrenten lik null i mai 2020, skjøt boligetterspørselen til værs. Det samme gjorde boligprisene, særlig i Oslo, og nådde en topp i mars/april 2021. Siden har 12 måneders veksten vært fallende. Ifølge Eiendom Norges prisutviklingsstatistikk har boligprisene i landet steget rett i underkant av 15 prosent siden april 2020.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig
Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe.
01:45
Publisert:

Totalt økte boligprisene med 5,2 prosent i 2021.

– Det er store forskjeller i landet. Blant de største byene hadde Kristiansand den største veksten gjennom året på 9 prosent. Oslo skiller seg ut i motsatt ende med en svak vekst gjennom året på 2,2 prosent. Dette innebærer at hovedstaden har hatt realprisnedgang i 2021, sier Lauridsen.

Boligprisveksten flatet ut i fjor og boligprisene har vært fallende siden august, men økonomene venter at prisene vil stige moderat også i året som kommer. Det samme tror Eiendom Norge som har spådd at boligprisene vil stige fire prosent i 2022. Det er ventet at høyere renter i 2022, vil redusere prisveksten sammenlignet med 2020 og 2021.

I desember hevet Norges Bank styringsrenten fra 0,25 prosent til 0,5 prosent. Det er varslet tre rentehevinger i løpet av inneværende år, hvor styringsrenten skal ligge på 1,25 prosent ved utgangen av 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.