– Helt klart overraskende tall!

Det sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret om prisveksten på Obos-boliger i Oslo-området i november.

Obos-prisene har riktig nok falt 8,2 prosent hittil i år, men i november steg prisene med 0,2 prosent.

– Hverken november eller desember er noen gode boligsalgsmåneder, så dette er overraskende. Og det kan være en temperaturmåler, sier Øye.

Selv om boligprisene har falt mye i Oslo de siste månedene, kan det utelukkende være snakk om psykologi og at boligprisene allerede er så høye som de er, påpeker Øye.

– Vi må ikke glemme at boligprisene her i hovedstadsområdet har steget veldig bratt de siste par årene, og i år har vi fått en korreksjon. Det kan være at det stopper her. Vi tror boligprisene er tilbake på vekstsporet i 2018, men jeg blir ikke overrasket om det skjer før, sier han.

«Putrer og går»

– Vil dette si at prisbunnen nå kan være nådd?

– Ja, den kan være nådd for denne gang. Det blir spennende å se om boligprisene som Eiendom Norge presenterer neste uke viser samme utvikling, men av erfaring vet vi at Obos-prisene er en god temperaturmåler på markedet, sier Øye.

Han peker på at boligmarkedet i Oslo-området «putrer og går» til tross for at det går tregere enn i fjor.

Psykologien er ikke bra

– Vi har hatt så mange år med etterslep i produksjonen av nye boliger at det fortsatt er stor etterspørsel. Folk flytter, gifter og skiller seg uavhengig av boligprisene, og selv om vi fikk en dipp, fungerer boligmarkedet godt, sier han.

Øye blir litt oppgitt over at «alle nordmenn vil være lure, men vil være lure samtidig», og at psykologi spiller en så stor rolle i boligmarkedet.

– Når frykten øker og boligprisene faller, faller de enda mer, fordi da blir frykten enda større. Det blir en evig berg-og-dal-bane, og slik vingling er ikke bra for markedet. Ujevnheter og spark nedover fører bare til brems i boligbyggingen, og at boligprisene blir enda høyere. For det vi har sett nå er jo prisfall som ikke har rotfeste i konjunkturbildet. Renten er lav og økonomien i Norge går bra, forklarer Bjørn-Erik Øye.(Vilkår)

Wiedswangs julekalender: Den brune julesuksessen
Kjetil Wiedswangs julekalender: Det gir en egen følelse å drikke gløgg i snøslaps på julemarked. Vår nyeste juletradisjon ble lansert av nazistene.
01:26
Publisert: