Desember er vanligvis en laber måned i boligmarkedet. Men etter tre måneder på rad med fall steg boligprisene i Oslo 0,1 prosent nominelt i desember 2022.

Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,3 prosent sist måned.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for desember, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

– Det var overraskende

– Det var overraskende. Man skulle tro at det ville komme en større smell, jeg synes jo det. Oslo holder seg overraskende sterkt, gitt at prisene har gått mye mer og ligger 70 prosent høyere enn i de andre byene. Da skal renten slå mye kraftigere, så der hadde jeg forventet en mye større smell, sier Baard Schumann.

– Det virker veldig, veldig rart, sier eiendomstopp Baard Schumann.
– Det virker veldig, veldig rart, sier eiendomstopp Baard Schumann. (Foto: Fartein Rudjord)

Schumann er nå administrerende direktør i et boligutviklingsfond i samarbeid med Union.

– Det er nesten så jeg ikke tror på Oslo-tallene, det henger ikke på greip. Det virker veldig, veldig rart, sier Schumann.

– Sier du at det er fake news?

– Det er nesten så jeg sier at Eiendom Norge bør dobbeltsjekke. Det henger ikke på greip. Når du hører meglerne snakke, så sier jo også de at det har falt i desember. Jeg kjenner ikke bakgrunnen på statistikken godt nok til å si noe sikkert, sier Schumann.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge sier man må være klar over at det er relativt små volumer i desembertallene.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. (Foto: Per Thrana)

– Det gir en form for risiko i forhold til årets andre måneder når det gjelder litt hopp og sprett, sier Lauridsen.

Han sier det er fornuftig å se på boligpristallene over mer enn en måned av gangen.

– Vi hadde en kraftig nedgang i de tre månedene før desember, og vi tror de skal ned en del fremover også, sier Lauridsen, som tilføyer at de anslår et boligprisfall på seks prosent i Oslo for inneværende år.

Schumann tror boligprisene skal falle opptil 3,5 prosent på landsbasis i år, og syv prosent i Oslo.

– Rekyl i Oslo når det snur

– Du kommer også til å få en rekyl i Oslo når det snur, men når det blir er «anybody's guess». Mange tror det vil snu til våren, men jeg er ikke like optimist. Jeg tror folk må få se rentetoppen og at Norges Bank kanskje til og med må si at den skal sette ned renten igjen. Vi må vite hva slags rentenivå det er vi skal forholde oss til fremover, sier Schumann.

Siste 12 måneder har boligprisene i hovedstaden steget 1,8 prosent.

På landsbasis sank boligprisene med 0,9 prosent i desember 2022, men korrigert for sesongvariasjoner var det en oppgang på 0,2 prosent.

Oslo hadde landets raskeste boligsalg i fjorårets siste måned. På landsbasis tok det gjennomsnittlige boligsalget 47 dager i desember, men det i Oslo var unnagjort på 32 dager.

Landet sett under ett gikk boligene 2,2 prosent under prisantydning i desember, mens Oslo-boligene gikk 1,5 prosent under prisantydning.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.