-Dette bryter med trenden. Det er første gang på lenge tallene overrasker på positiv side, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea om de ferske boligpristallene for oktober.

Etter fem måneder med nedgang fikk boligprisene et oppsving i oktober, hvis man tar høyde for sesongsvingninger.

– Jeg tror mange av dem som var kjapt ute med å selge når prisene begynte å falle, har begynt å komme tilbake igjen som kjøpere nå, sier Nejra Macic i Prognosesenteret.

Fall i Oslo

Macic mener kjøperne kan la seg påvirke av at Norges Bank tror markedet er i ferd med å snu, og sier Prognosesenteret har ventet at markedet vil snu i januar. Dette er ofte den sterkeste måneden i året for boligmarkedet.

– Det kan ha vært tilfeldigheter som førte til økningen i oktober. Det blir veldig spennende å se om dette fortsetter i november, sier hun.

Men selv om de sesongjusterte prisene øker, faller de nominelle prisene fremdeles, og i storbyene er det fall, uansett hvordan man måler.

– Det er fortsatt markant nedgang i de store byene, og Oslo-prisene faller med 1,2 prosent, korrigert for sesongvariasjoner. Det er mye, sier Bruce.

Boligprisene i Oslo har falt 10,1 prosent fra april

Boble-bonanza

Bruce understreker at totalinntrykket likevel er mer positivt enn både Nordea og Norges Bank hadde ventet.

– Oslo-prisene gikk mest opp i fjor og det var mest bobletilstand der. Det er ikke overraskende at og de nye lånereguleringene ville slå hardest ut i Oslo, men det er mer overraskende at de andre store byene også har falt, sier Bruce.

Grethe Meier i Privatmegleren mener etterspørselen etter boliger i Oslo i en periode har vært «hemningsløs og vill» i et marked der det var for lite til salgs.

– Oslo viser igjen ubalanse med en nedgang som gjenspeiler bonanzaen som preget dette markedet inntil i vår, sier Grethe Meier i Privatmegleren.

Mange salg

Meier mener omsetningen av boliger er viktigere enn oppgang eller nedgang i prisen for dem som kjøper og selger i samme marked, og påpeker at aktivitetsnivået generelt er høyt.

– Oktober-tallene viser at boligmarkedet er sunt og friskt på landsbasis, sier hun, og antar at Oslo-markedet også vil stabilisere seg innen de neste seks månedene, etter tre år med ubalanse.

Også administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener markedet totalt sett er sunt, og viser til solide omsetningstall.

– Selv om boligprisene er korrigert ned i pressområdene, er prisnivået fortsatt så høyt at mange unge flytter ut av byer som Oslo og Bergen for å få råd til sin første bolig. Det er sunt med et lavere prisnivå så lenge boligmarkedet fungerer, og selgere og kjøpere finner hverandre til akseptable priser, sier han.

Bekymret for gjeld

Geving er mer bekymret for gjeldsveksten i husholdningene, som er høyere nå en for et år siden.

– Høye boligpriser, lave renter og høy kjøpekraft bidrar det usunne gjeldsnivået. Det er viktig å få ned den samlede gjeldsbelastningen i husholdningene for å sikre et balansert boligmarkedet over tid med lavere risiko for finansielt tilbakeslag, sier han.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En liten skatt fra Chile til 160 kroner
De fleste chilenske vinene til salgs til Norge kommer fra store produsenter. De Martino er en liten produsent, men er blant de aller beste.
00:55
Publisert: