I Oslo steg prisene på Obos-boliger med 0,4 prosent sist måned.

– Prisoppgangen i Oslo i juni i er litt høyere enn normalt, men på samme nivå som i juni i fjor, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Juni pleier å være en måned med svak prisvekst. I snitt har juni-prisene i Oslo falt med 0,2 prosent i perioden 2004 til 2019. I fjor steg de derimot med 0,4 prosent, ifølge Obos.

Rentenedsettelsene har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn vi først fryktet da Norge stengte ned, skriver Monsvold i meldingen.

På landsbasis steg prisene 0,2 prosent.

Beste aktivitet siden juni 2016

– I juni i år har også aktiviteten vært svært god – og vi må tilbake til 2016 for å registrere høyere antall omsetninger, skriver Monsvold.

Det ble omsatt 573 Obos-boliger i Oslo i juni, det er flere enn juni måned de siste tre årene, opplyser boligbyggelaget.

– Volumet går opp og vi solgte flere boliger i juni 2020 enn i juni 2019. Det er godt med folk på de fleste visningene, noe som forteller oss at markedet er i balanse. Da overrasker det ikke med en liten prisvekst også i juni, sier daglig leder for Obos eiendomsmeglere, Hans Anders Skjølberg i pressemeldingen.

Tror på renteeffekten

Sjeføkonomen Sissel Monsvold tror at boligmarkedet holder seg stabilt fremover, og mener at den lave renten er en av hovedårsakene.

– Høyere arbeidsledighet enn vi har vært vant med og svak lønnsvekst kan trekke prisene ned, men samtidig synes renteeffekten å være sterk nok til å veie opp for dette, sier Monsvold.

Samtidig er markedet også avhengig av at smittetallene holder seg lave og en synkende arbeidsledigheten, opplyser Obos.

– Vi tror at det kan bli større aktivitet på boligmarkedet denne sommeren enn normalt, siden mange er mer hjemme. Utover høsten tror vi på en relativt flat prisutvikling på landsbasis, men usikkerheten knyttet til hvordan norsk økonomi og boligmarkedet vil utvikle seg er fortsatt større enn vanlig, sier sjeføkonomen.

– Vi har også sett at salget av nybolig har tatt seg godt opp den siste måneden i Obos sine prosjekter, og derfor er det også salgslansert flere nye prosjekter i juni, sier Sissel Monsvold, sjeføkonom i Obos.
– Vi har også sett at salget av nybolig har tatt seg godt opp den siste måneden i Obos sine prosjekter, og derfor er det også salgslansert flere nye prosjekter i juni, sier Sissel Monsvold, sjeføkonom i Obos. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Obos startet på byggingen av over 700 nye boliger i juni, og tror at markedet vi bedre seg de neste månedene.

– Det er nesten så jeg ikke tror på tallene

Det norske boligmarkedet har vært langt sterkere enn det de fleste ventet under koronakrisen.

I mai steg prisene 1,9 prosent for bruktboliger her til lands, ifølge Eiendom Norge. Eiendomsmeglerne venter også en prisøkning i juni.

Fredag legger Eiendom Norge frem sin landsomfattende boligprisstatistikk for juni.

– Vi har aldri sett en så sterk juni. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på én til to prosent. Det er nesten så jeg ikke tror på tallene, sa administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom til DN tirsdag.

Eiendomsmeglerne venter at fasiten vil vise en prisøkning på mellom 0,5 og 1 prosent i juni.

Prisstatistikken for mai måned bar preg av høy etterspørsel og lavt tilbud. Det kan ha påvirket den overraskende prisoppgangen i mai.

Administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness, fortalte til DN at markedet har blitt mer normalisert.

– Tilbud-etterspørsel har jevnet seg ut i juni. Vi håper vi er tilbake til hvordan markedet var før korona, sa Ulvness.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.